Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 23 JUNI 1998
 


Foto: LARS ROSENGREN

Carl-Anton: Han lämnar ett stort tomrum efter sig

Carl Anton, vissångare:
  – Per Anders Fogelström lämnar ett stort tomrum efter sig. Han var med i mina sommarprogram i tv och fick alla att tystna när han ställde sig på scen, vilket var unikt. Han var den stora stockholmsskildraren, jag tyckte mycket om hans böcker som han alltid skickade till mig.

”Känner stor värme till honom”
Björn Ranelid, författare:
  – Fogelström var en omistlig Stockholms-kännare. Han har gett liv, blod och hjärta åt huvudstaden. Han var oerhört noggrann och nitisk. Vi hade långa samtal när vi träffades och jag känner en stor värme till honom.
  
”Hade alltid kloka synpunkter”
Ingvar Skogsberg, som regisserade filmen ”Mina drömmars stad”:
  – Han var öppen och hygglig. Jag minns att han följde inspelningen av ”Mina drömmars stad” noggrant och att han hade kloka synpunkter. Jag minns med glädje att han tyckte om filmen då den var klar.
  
”Hans kunskaper imponerade”
Mats Hulth, finansborgarråd, Stockholm:
  – Fogelström var för många, inklusive mig, en av de riktigt stora Stockholmsskildrarna. Hans kunskaper och engagemang i Stockholm var mycket djupt och imponerande.
  
”Minns honom sen barnsben”
Niklas Rådström, författare:
  – Jag minns honom sen barnsben och har även träffat honom senare. Fogelström förkroppsligade en svensk folkbildarkultur och var en omistlig Stockholmsskildrare.
  
”Arbetade som en historiker”
Per Wästberg, författare:
  – Han har arbetat som en dokumentärhistoriker med fri fantasi och på det viset gjort levande de vanliga människorna, arbetarna, trälarna, de som hade ett helvete i 1700-talets Söder, Barnängens fabriker, och fått oss att se tillvaron ur deras perspektiv. Han var ganska tidig, kanske unik, med att göra detta på det historiska området.
  – Och det var nu när jag för två månader sedan åt middag med honom, som jag märkte att han verkligen var trött. Rullstolsbunden efter en stroke, fortfarande skrivande på en stor roman om Ladugårdslandet, Östermalm, men ändå klagande över att han inte kom åt sitt bibliotek, att han inte rörde sig.
  
”Hade enorm arbetskapacitet”
Ernst Brunner, författare:
  – Jag minns honom framför allt från senare år när vi blev personligen bekanta med varandra. Och jag minns honom som en väldigt ödmjuk och vänlig själ med en enorm arbetskapacitet, som man önskar att den unga generationen författare kunde ha.
  Han hade någon slags ”murvelinställning” till arbetet.
  Han grävde väldigt mycket, han satt olidligt länge på bibliotek och var outröttlig i sina efterforskningar, när det gällde att skaffa fakta kring sina böcker. Allt som ofast lyckades han göra skönlitteratur av de här faktaarbetena och där har han egentligen ingen som har varit hans jämlike.
  
”Viktig för fredsrörelsen”
Maria Ermanno, ordförande i Svenska Freds- och skiljedomsföreningen.
  – Per Anders Fogelström spelade en avgörande roll i att Sverige under 60-talet valde att inte skaffa egna kärnvapen. Vi kommer att minnas honom som en av de mest betydelsefulla personerna i den svenska fredsrörelsens historia.
  
”Han var oerhört fin och älskad”
Eva Bonnier, vd för Albert Bonniers förlag:
  – Han var en så oerhört fin och älskad människa. Han har betytt väldigt mycket som författare och samtidigt lyckats nå en stor publik.

Han gav liv, blod och hjärta åt Stockholm
Så minns vi honom
Arne Reberg om sina sista möten med Per Anders
Han lärde oss älska Staden


Fler nyheter