Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Världen 17 JUNI. Visa alla rubriker
Publicerat kl 11:00

Asiater tål alkohol sämre än västerlänningar
HONGKONG (TT-AFP). Asiater som dricker stora mängder vin och sprit löper större risk att få slaganfall än storkonsumenter i väst. Måttlig alkoholkonsumtion kan visserligen skydda mot både hjärtsjukdomar och hjärnblödningar, men för asiater är den mängd alkohol som anses hälsosam bara hälften så stor som för västerlänningar, förklarade en hälsoexpert vid en vin- och spritutställning i Hongkong på onsdagen.
   Orsaken är att många asiater saknar de enzymer som effektivt bryter ner alkohol, sade professor Jean-Marc Orgogozo från universitetet i franska Bordeaux. Enligt undersökningar saknar till exempel 50 procent av japanerna detta enzym. Dessutom har asiater större benägenhet att få slaganfall och hjärnblödningar och för mycket drickande ökar risken för dem, sade professor Orgogozo.
   Om exempelvis en engelsman utan problem kan bryta ner tre glas vin bör en asiat däremot sluta dricka efter ett eller två, enligt professor Orgogozo.
   Han påpekade också att de hälsosamma effekter alkohol i måttliga mängder kan ha hänger ihop med övrig diet och livvstil. I fattiga länder, där människor är undernärda, har alkohol ingen skyddande effekt alls mot sjukdomar. (TT-AFP)
  
Alla dagens telegram Världen: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Världen Upp på sidan