Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 17 JUNI Visa alla rubriker
Publicerat kl 20:00

Schimpansen Ola får köpas fri
STOCKHOLM. Schimpansen Ola kan bli fri för 100 000 kronor.
   -Men djurparken vill inte släppa de tre flickschimpanserna, säger Louise Tillberg, Olas ”fostermor” till TT.
   Den riksbekanta schimpansen Ola kan snart vara fri från sin thailändska fångenskap. Safari World i Bangkok vill däremot behålla schimpanserna Viktoria, Emma och Ester för avel.
   -Men vi ger oss inte förrän vi har fått ut alla fyra, förklarar Louise Tillberg.
   På onsdagseftermiddagen fick Olas ”fosterföräldrar” via sin kontakt i Bangkok veta att de får köpa Ola för 12 000 amerikanska dollar. Om alla schimpanser kan köpas loss blir summan uppåt 45 000 dollar, eller 400 000 kronor.
   Tre flygbolag har erbjudit sig att flyga aporna gratis från Thailand till Zambia. Det bolag som med minst antal mellanlandningar kan ta dem till deras nya hem får uppdraget.
  
Barapa befriades
   Paret Tillberg-Karlsén är faddrar till flera apor i Chimfunschi-reservatet i Zambia dit de vill ta Ola och hans kamrater. Där kommer de att kunna slussas ut till ett liv i frihet.
   -För ett år sedan tog de hand om en 32 år gammal schimpanshona som suttit fastkedjad i en rosa klänning i en bar i Los Angeles hela livet. Hon var uppfödd på öl, coca cola, jordnötter, chips och hade aldrig sett en annan schimpans, säger Stephan Karlsén. Hon är snart mogen för att ge sig ut i det stora reservatet.
   Schimpansen Ola engagerar inte bara svenskar i sommarregnet. Ärevördiga dagstidningen The Times i London köpte på onsdagen en bild av Ola från en svensk bildbyrå.
   Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök (NSMPD) stöder helhjärtat aktionen för att rädda de fyra aporna. Men det finns apor som utsätts för djurförsök och hålls i trånga burar i Sverige. De är också värda ett liv i frihet, anser NSMPD.
  
Ulla Tillgren/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan