Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Världen 16 JUNI. Visa alla rubriker
Publicerat kl 17:08

Granat stoppade svenska ambassadens radio
STOCKHOLM/DAKAR I början av militärkuppen i Guinea-Bissau föresatte sig den svenska diplomaten Ulla Andrén att stanna kvar.
   -Jag har ett arbete att sköta här, sade hon i en telefonintervju från Bissau.
   På tisdagen intervjuades hon åter av TT från Stockholm, denna gång från ett hotell i Guinea-Bissaus grannland Senegal.
   Kriget var blodigare än väntat och det svenska biståndsarbetet, delvis styrt från Sveriges ambassad, blev mot slutet av förra veckan omöjligt att genomföra.
   -I fredags for jag till ambassaden i Bissau för att få igång radiosändaren. När jag satt i radiorummet kom en granat rätt nära. Jag fick en skur av grus över mig, säger hon.
   Antennen tycks ha gått sönder. Därmed förlorade svenskarna kontakten med hemlandet. De beslöt att resa hem. Flygplatsen var ockuperad av rebellerna. Men granater spelade även över hamnen i flera dygn, så båtlägenhet dröjde. Först på tisdagen kunde 14 svenskar kliva i land i Senegals huvudstad Dakar. På gummibåtar hade de paddlat ut till den franska fregatten Dragon på Bissaus redd dagen innan.
   En svensk familj valde att stanna i Guinea-Bissau. De bor på ön Bubaque där de vill starta en dövstumskola.
   Om orsaken till den uppblossande konflikten säger Ulla Andrén att motsättningarna inom armén var kända men att en sådan urladdning inte var väntad.
   Det finns en grupp veteraner från befrielsekriget mot Portugal som slutade med seger 1975. De är ofta analfabeter, har svårt att få ut sin pension och känner sig undanskuffade av en yngre, mer välutbildad generation. Några etniska motsättningar finns knappt i Guinea-Bissau, men sociala grupper står mot varandra i ett komplicerat mönster, säger Sveriges chargée d'affaires i Guinea-Bissau, ambassadrådet Ulla Andrén.
   Hon flyger till Sverige på tisdagskvällen men hoppas kunna resa tillbaka till Bissau så snart som möjligt. (TT)
  
Alla dagens telegram Världen: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Världen Upp på sidan