Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Världen 10 JUNI. Visa alla rubriker
Publicerat kl 18:05

Förre argentiske juntaledaren Jorge Videla gripen
BUENOS AIRES/PARIS (AP) Argentinas president Carlos Menem sade på onsdagen att gripandet av den förre juntaledaren Jorge Videla inte innebär att andra länder kan väcka åtal mot de ansvariga för det "smutsiga kriget" mot vänstersympatisörer.
   Videla greps i tisdags, misstänkt för att ha beordrat kidnappning av barn till föräldrar som dödades under diktaturen 1976-83.
   Menem benådade Videla och andra juntaledare 1990. Men den förre överbefälhavaren måste svara på de nya anklagelserna, sade Menem, som däremot menade att utländska domstolar ingenting har att hämta.
   Menem uttalade sig i Paris, där han befann sig med anledning av fotbolls-VM.
   En spansk domare som har utrett 300 spanjorers försvinnande i Argentina har sagt att han vill ställa Videla inför rätta, i Spanien eller Argentina. Som överbefälhavare hade Videla det yttersta ansvaret för dödspatrullerna som mördade och torterade oliktänkande.
   Den 71-årige Videla sitter nu häktad på en polisstation i avvaktan på förhör om anklagelserna att han rövat bort barnen och sedan låtit militärer adoptera dem. Han beskylls för att ha varit inblandad i över 30 sådana fall.
   Enligt den argentinska regeringen försvann omkring 9.000 människor under diktaturens år. Människorättsgrupper hävdar att den riktiga siffran snarare är 30.000.
   Videla dömdes 1985 till livstids fängelse för människorättsliga övergrepp under militärdiktaturen och avtjänade flera år bakom galler innan han och flera andra officerare 1990 benådades av president Menem.
   Beslutet att gripa Videla välkomnades på onsdagen av människorättskämpar som en seger för rättvisan.
   - Detta är resultatet av över 20 års kamp för rättvisa, menade kongressledamoten Alfredo Bravo, som själv fängslades och torterades under det "smutsiga kriget".
   Hebe Bonafini, ledare för de så kallade Galna Mödrarna, gladdes också åt beskedet.
   - Vi är glada över att han satts i fängelse. Men han borde få sona alla sina brott, inte bara att han rövat bort barn, menade hon.
   Sedan 1977 har de Galna Mödrarna regelbundet marscherat på torget Plaza de Mayo framför presidentkansliet i Buenos Aires med krav på att få veta vad som hänt deras försvunna barn.
  
Alla dagens telegram Världen: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Världen Upp på sidan