torsdag 21/5 1998
  Pelle Svensson tillbakavisar anklagelser om förfalskning
STOCKHOLM. Advokat Pelle Svensson tillbakavisar nu uppgifterna om att brevet från Lars Tingström skulle vara förfalskat.
   Anklagelserna bygger på missuppfattningar, säger han.
   Pelle Svensson har de senaste dagarna anklagats för att ha manipulerat brevet från Lars Tingström, bland andra av journalisten Gunnar Wall på Dagens Nyheters debattsida i onsdags. I SVT:s Striptease på onsdagskvällen konfronterades Pelle Svensson med två olika brev, med identiskt lika underskrifter av Lars Tingström.
   I programmet förnekar Svensson först att något av breven skulle vara förfalskade. Men senare ringer han upp reportern och erkänner att hans fru maskat över delar av brevet, och fört över Tingströms underskrift till det så kallade fribrevet från ett annat brev.
   Men nu tillbakavisar Pelle Svensson dessa uppgifter som missuppfattningar:
   -Det brev som åklagaren fått är originalet och det är undertecknat med Tingströms egenhändiga namnteckning, säger han till TT.
  
Text maskades
   Så här ska det ha gått till enligt Svensson:
   I mars 1989 besöker Pelle Svensson Lars Tingström i cellen på Norrköpingsanstalten. Tingström skriver då brevet där Pelle Svensson befrias från sin tystnadsplikt efter 10 år, om ”Krille” frias.
   När brevet var färdigt skrev Pelle Svensson för hand dit några anteckningar som rörde en helt annan händelse, ett bombmål mot Tingström. Sedan vek han ihop brevet och förde i smyg ut det ur fängelset.
   Han skickade sedan en kopia av brevet till den åklagare som höll i bombmålet. Men texten om tystnadsplikten maskades över, eftersom det då var anteckningarna om bombdådet som var intressanta.
   -Det är därför det är ett stort tomrum på den kopian, säger Pelle Svensson.
  
RÅ JO-anmäls
   När Svensson nu i våras gav ut sin bok ”Sanningen om mordet på Olof Palme” finns samma brev med i boken, men nu med den helt okända och sensationella texten om tystnadsplikten som stärker misstankarna mot Christer Petterson.
   -Sedan lämnade jag in originalet till riksåklagaren, men först klippte jag bort anteckningarna om bombdådet, säger Pelle Svensson.
   Det är därför Högsta domstolen har två varianter av brevet, menar Pelle Svensson. Dels den äldre kopian från bombmålet med ett tomrum ovanför namnteckningen. Dels originalet med texten om tystnadsplikten. Därför finns det två handlingar med exakt samma underskrift.
   Privatspanaren Sven Anér som följt de olika utredningarna om Palmemordet har inte mycket till övers för Pelle Svenssons trovärdighet. På torsdagen lämnade han in en JO-anmälan mot Riksåklagaren och Jan Danielsson. Sven Anér menar att åklagaren gjort sig skyldig till brottet ”falskt åtal” genom att använda sig så mycket av Pelle Svenssons okontrollerade uppgifter i sin resningsansökan mot Christer Petterson.
  
Thomas Björkman/TT