Lördag 9 maj 1998
  Rattfulla körde ihjäl ung kvinna – slipper straff
 FLICKVÄNNEN DÖDADES I somras dödades Roger Anderssons 22-åriga flickvän Miriam av en rattfyllerist. Nu frias han helt av tingsrätten. Han och passageraren skyller på varandra.
Foto: PETER KJELLERÅS
Pojkvännen: Det känns så fel att föraren klarar sig
LULEÅ. Miriam Kallio, 22, kördes ihjäl av en rattfyllerist. De två männen som färdades i bilen slipper straff. De skyller på varandra.
  – Det här är så fruktansvärt fel, säger pojkvännen Roger Andersson, 32, och tittar på bilderna av Miriam.
  Olyckan skedde i centrala Luleå i augusti. Två unga män, som druckit drygt tio starköl var plus sprit, körde en Volvo i mycket hög hastighet rakt igenom en rondell. Bilen träffade cyklisten Miriam Kallio. Hon avled senare av skadorna.
  Miriams pojkvän Roger och kamraten Jesper blev ögonvittnen till händelsen. En av bilisterna, en 21-åring, smet från platsen. Den andre, 24-åringen som var ansvarig för bilen, var för full för att smita.

Tog tillbaka erkännandet
  24-åringen nekade först till att ha kört bilen. För polisen ljög han ihop en historia om att en okänd utlänning kört bilen. Men efter ett samtal med sina föräldrar erkände han att det var han som kört.
  Bara några dagar före rättegången tog han tillbaka sitt erkännande. Hans föräldrar valde att inte vittna mot sin son. Tingsrätten i Luleå anser att det är troligt att 24-åringen var förare, men att det inte går att bevisa. Domare Hans Brusewitz skriver ”att det inte går att döma den vilkens skuld framstår som mer sannolik än den andres”.
  – Det får bara inte vara så lätt att komma undan, säger Roger Andersson upprört. 24-åringen har ju erkänt i flera polisförhör. Han och föräldrarna skrev ett ångerfyllt brev till mig där han bad om förlåtelse. Det borde gälla för alltid.
  Chefsåklagare Björn Parment är besviken.

Tror inte på ett överklagande
  – Jag är bekymrad och det är naturligt att jämföra med mordet i Lindome där två män skyllde på varandra. Jag byggde åtalet på erkännandet som 24-åringen gjort i polisförhören och medåtalade inte passageraren.
  Björn Parment tror inte att ett överklagande till hovrätten är meningsfullt.
  – De båda kommer att fortsätta att skylla på varandra. Tyvärr ändrades lagen inte efter mordet i Lindome.
  Roger Andersson kan inte acceptera tingsrättens dom. Rösten stockar sig.
Ulf Wallin   – Alla i rättssalen vet att det var 24-åringen som körde ihjäl Miriam. Jag saknar henne och det känns så fel att föraren klarar sig undan på det här billiga viset. Hon var en så otroligt glad och framåt tjej, säger Roger med tårfyllda ögon.

Lindomefallet – där räckte inte lagen heller till

Den 26 oktober 1990 tränger sig två män in i 89-åringen Ernst Olssons hem i Lindome. De misshandlar honom till döds med en stekpanna.
Teknisk bevisning visar att båda männen utfört dådet. I tingsrätten döms den ene till livstids fängelse. Den andre till skyddande av brottsling.
Hovrätten upphäver tingsrättens dom eftersom båda skyller på varandra. Den livstidsdömde får 45 000 kronor i skadestånd för tiden han suttit häktad. Högsta domstolen har under 90-talet avslagit två resningsansökningar från Ernst Olssons anhöriga.
Lindomefallet har därefter fått ge namn åt liknande fall.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: