Fredag 1 maj 1998
  1 maj-extra
Margot Wallström:
Vi måste försvara det som vi byggt upp

HUDIKSVALL.
– Vi har många orättvisor kvar att bekämpa. Men vi måste också gång på gång stå upp och försvara allt det som vi gemensamt har byggt upp.
   Socialminister Margot Wallström varnade i sitt 1 majtal för att ge efter för de attacker som grundpelarna i det svenska välfärdssystemet utsätts för.

   Margot Wallström framhöll att de allt mer ekonomistiska högerkrafterna ifrågasätter och attackerar exempelvis sjukförsäkringssystemet.
   – Den största tillgången med vårt sjukförsäkringssystem och vår sjukvård och omsorg är att den är till för alla. Det är en styrka som vi måste vara rädda om. I USA där privata sjukförsäkringar ska betala vården har alla inte råd att betala för sina försäkringar och det innebär att tio miljoner barn står utan en försäkring som garanterar en bra vård, sade Wallström.
   Hon försvarade också satsningen på Kunskapslyftet i sitt tal inför cirka tusen åhörare i Hudiksvall.
   – Kritikerna säger att Kunskapslyftet bara är ett sätt att dölja arbetslösheten, men vad är det för skillnad på den som utbildar sig till läkare och det vårdbiträde som skaffar sig gymnasiekompetens för att få möjlighet att studera vidare. Det är ytterligare ett tecken på de krafter som inte vill ge alla samma möjlighet att ta del av samhällets resurser och möjligheter, framhöll Margot Wallström.
Ove Byström/TT



1 MAJ-EXTRA.
Allt om de politiska utspelen, läs de viktigaste talen.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: