Fredag 1 maj 1998
  1 maj-extra
Vanja Lundby-Wedin:
A-kassan - en plåtburk
GÖTEBORG. Skulle Carl Bildt likna a-kassan vid en plåtburk skulle han förmodligen blivit hudflängd av facket.
   Men när Vanja Lundby-Wedin, LO:s andre ordförande, gör det är det okej. Ja, det blir till och med bra.
  
Hon gjorde det i sitt 1 majtal på Götaplatsen i Göteborg inför omkring 2 000 demonstrerande när hon beskrev ”hundra år av facklig kamp” och där plåtburken, föregångaren till a-kassan, användes för att samla in pengar till dem som i seklets början inte hade jobb, från dem som hade jobb.
   LO fyller ju 100 år i år och det var en hel del tillbakablick i Lundby-Wedins tal.
   - Om mäster Palm, Hjalmar Branting och Kata Dahlström skulle varit med oss i dag, skulle de förvånas av vår materiella välfärd. Men de skulle också förvånas över att vi inte nått längre med demokratin och rättvisan, sade Vanja Lundby-Wedin som gav både ris och ros åt sin egen arbetarrörelse.

Mobilisering från höger
   Peter Wallenberg fick klä skott för sitt uttalande att ”a-kassan är en enda stor fallskärm för människor som inte vill göra någonting”. Även om Wallenberg hävdar att han är felciterad.
   Carl Bildt fick kritik för slagorden ”arbetsmarknadspolitiken är endast ett illusionsnummer”.
   - Det vi ser är högermän som formerar sig inför höstens val. De är inte bara ute efter a-kassan, utan också det rättvisa och solidariska samhället, sade Lundby-Wedin.
   Carl Bildt och moderaterna är den självklara fienden i höstens val för Lundby-Wedin. Hon anklagade dem för att vilja ha bort facket och försämra arbetsrätten. När det gällde arbetsrätten anklagade hon även de övriga borgerliga partierna för att göra gemensam sak med moderaterna.
   - Oavsett om de är blå, gröna eller kallar sig kristna, de vill alla försämra arbetsrätten.
Bertil Åkesson/TT


1 MAJ-EXTRA.
Allt om de politiska utspelen, läs de viktigaste talen.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: