Fredag 1 maj 1998
  1 maj-extra Tullia von Sydow:
Attitydförändring mot äldre nödvändig

MÖRBYLÅNGA, ÖLAND.
   Upp till kamp för de äldres rätt i samhället.
   Det var huvudbudskapet när socialdemokraternas riksdagskandidat Tullia von Sydow 1 majtalade i Mörbylånga på Öland.

   Tullia von Sydow Hon tycker att de äldre allt för länge blivit sedda över axeln.
   Och Tullia von Sydow bör veta vad hon talar om. Hon fyller nämligen 80 i år! Går allt som det skall kan hon från och med valdagen titulera sig riksdagsledamot - landets äldsta.
   I Mörbylånga, inför en liten skara åhörare i det mest fantastiska vårväder, talade Tullia von Sydow om hur 1900-talet blivit barnens och ungdomens århundrade. Hon påminde om alla saker som uträttats för barn och unga under seklet, mödravård, barnhälsovård, grundskola och så vidare.
   -Efter kriget, andra världskriget, upptäckte den så kallade marknaden att det var lönsamt att satsa på de yngre. Det var de unga som skrev dagordningen, sade Tullia von Sydow. Och det var väl i stort sett positivt.
   -Men den ungdomskult och hysteriska skönhetskult som vuxit fram har inte bara varit positiv. Tänk på anabola steroider och anorexia. Resultatet blev egotrippade och ytliga människor.
   Synen på äldre
   Hon påminde om att åldersskuggan fallit allt längre ner i åldrarna och att vi i dag har en alltför negativ bild av åldrandet.
   -70-årsdagen verkar vara den definitiva ättestupan när det gäller att vara aktiv i nämnder och styrelser.
   Tullia von Sydow vill inte att de äldre får för sig att de inte duger och att dömer sig till eviga fritidskonsumenter.
   -Man måste komma ihåg att medellivslängden ökat med 25 år under 1900-talet och att dagens seniorer är resursstarka personer med stor erfarenhet.
   -Vi socialdemokrater måste gå i bräschen för en förändring av attityderna gentemot de äldre.
   Om de äldre hade haft proportionerlig representation i riksdagen hade det funnits 60 riksdagsmän över 65 år.
   -Jag tror det finns fem eller sex som fyllt 65 under mandatperioden, säger Tullia von Sydow.
   Uppmanad att kandidera
   Om allt går planenligt så blir hon en verkligt pigg representant för Sveriges seniorer i riksdagen. På 1 maj tågade hon iklädd illröd byxdress obehindrat ett par kilometer under de röda fanorna till det idylliska torget i Mörbylånga.
   Hon ställer upp som riksdagskandidat eftersom hon uppmanats att göra det.
   -Det är inte säkert att någon äldre fått chansen om jag tackat nej. Självklart orkar jag inte lika mycket som när jag var 40. Men de får ta mig som jag är.
   Hennes son, försvarsminister Björn von Sydow, har redan plats i parlamentet, även om det sitter en ersättare i hans bänk under tiden han är minister.
   -Vi kommer förmodligen inte att sitta i kammaren tillsammans, säger Tullia von Sydow. Vi konkurrerar inte heller om de politiska frågorna. Han har sitt och jag mitt.
  
Lennart Hansson/TT

   1 MAJ-EXTRA.
Allt om de politiska utspelen, läs de viktigaste talen.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: