Fredag 1 maj 1998
  1 maj-extra
Ingela Thalén:
Vård, omsorg och skola före sänkta skatter
MALMÖ . Vård, omsorg och skola kommer före skattesänkningar. Det var huvudbudskapet när LO och socialdemokraterna firade 1 maj i Malmö med partisekreterare Ingela Thalén som huvudtalare.
  
Thalén Ingela Thalén kom till ett sommarhett Skåne och en relativt välfylld Folkets Park. Många njöt av solskenet i parkens grönområden och nöjesfältet utnyttjades flitigt. Thaléns tal formade sig bitvis till ett försvar för den gemensamma sektorn och främst moderaterna fick ta emot hård kritik.
   - Moderaternas samhälle är byggt på principer bakom ”hela havet stormar”, sade hon. Den som inte är snabb nog när musiken tystnar blir utan stol. Det blir ett vresigt och de vassa armbågarnas Sverige med moderat politik.
   Ingela Thalén sade att hon haft många sömnlösa nätter av oro för enskilda människor som drabbats av de sparåtgärder som genomförts av regeringen.
   - Nu är det ordning på finanserna, nu börjar de borgerliga partierna igen. Öka utgifterna, sänk skatterna.
   - Vi faller inte för den frestelsen även om tillvaron ser lite ljusare ut just nu, sade Thalén och pekade på stora uppgifter som kräver resurser – till exempel ny pensionsreform, energiomställning, bostäder anpassade för äldre och starkare stöd för psykiskt sjuka.
   Ingela Thalén betonade att resurserna alltid kommer att vara oändliga och att det inte finns utrymme för slarv eller slöseri.
   - Det är vi som gillar den gemensamma sektorn som ska ställa de största kraven, sade hon. Den socialdemokratiska politiken betyder mer pengar för fler hjälpande och tröstande händer till vården och omsorgen. Mer resurser för att höja kvaliteten i skolan. (TT)
  

1 MAJ-EXTRA.
Allt om de politiska utspelen, läs de viktigaste talen.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: