Fredag 1 maj 1998
  1 maj-extra
Gudrun Schyman (v):
Aldrig har så få varit så rika
STOCKHOLM. Aldrig har det producerats mer rikedom än i<\q>dag och aldrig har den varit så ojämnt fördelad. Det var vänsterpartiledaren Gudrun Schymans budskap när hon 1 majtalade i Kungsträdgården i Stockholm.
Schyman Schyman målade ingen ljus bild av Sverige från Kungsträdgårdens scen på fredagen. Hennes budskap var långt ifrån regeringens ”det går bättre för Sverige”.
   - Om statsministern säger att ”nu har det vänt” och flertalet inte märker det så är det verkligheten vi har att utgå från.
   Regeringen pratar om att klara målet om halverad arbetslöshet år 2000 – men verkligheten är att lika många som tidigare saknar egen försörjning, sade Schyman.

Ökade klyftor
   Hon beskrev ökade klyftor mellan rik och fattig, mellan män och kvinnor, mellan svenskar och invandrare. Och hon sade att Sverige ”aldrig tidigare haft så många nya miljonärer parallellt med en växande fattigdom”. 450<\q>000 hushåll, ungefär 750<\q>000 personer, har i<\q>dag socialbidrag.
   - I det läget har den socialdemokratiska regeringen mage att lägga fram ett skatteförslag som innebär att alla som tjänar mellan 20<\q>000 och 30<\q>000 kronor i månaden ska få sänkt skatt, med upp till 8<\q>000 kronor per år. Samtidigt ska alla med låg lön betala mer skatt i form av ökade egenavgifter.
   Gudrun Schyman kritiserade också regeringen och dess tjänstemän för att ha kommit med en ovanligt stor mängd dåligt underbyggda förslag. På en pressträff efteråt nämnde hon bland annat förändringarna i bostadstilläggen och sänkningen av änkepensionerna.

Udd mot LO
   LO fick också kritik i talet. Lojalitet påbjuds uppifrån och ”gör att vi får fackliga ledningar som hellre sitter i knät på regeringen än tillvaratar sina medlemmars intressen”, sade Schyman. LO agerar för lamt när det gäller bland annat arbetsrätten och bortre parentesen i a-kassan, ansåg hon.
   Enligt vänsterpartiets egna beräkningar var det cirka 10<\q>500 personer som gick i tåget från Medborgarplatsen på Söder till Kungsträdgården. Budskapet på demonstrationsplakaten varierade stort, från ”Stoppa massmorden i Colombia” till ”Skatt till min mor, ej till EU:s feta kor”.
   Anna Helsén/TT



1 MAJ-EXTRA.
Allt om de politiska utspelen, läs de viktigaste talen.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: