Fredag 1 maj 1998
  1 maj-extra

Välfärd och Bildt favoritteman i årets första majtal
STOCKHOLM. Sverige ska tillbaka till full sysselsättning och god välfärd. Löften om snabba skattesänkningar är inte att vänta före valet, men vid sekelskiftet kan det vara dags.
  Så gick resonemanget i ledande socialdemokraters 1 majtal, som framfördes i sommarvärme i söder och ljumma vårvindar norr om Dalälven.

  Solen och värmen inspirerade till bildspråk om årstider. S-talare sade att det våras för Sverige, och att det snart är sommar för svensk ekonomi. Besegrad är till sist den borgerliga vintern som ledde till iskall besparingspolitik.
Men slutsatsen var given:
  -Akta er för att rösta i höst så att de borgerliga åter får bilda regering. Det slutar med konkursekonomi och att nya sparplaner krävs, manade statsminister Göran Persson i sina majtal i Sundbyberg och centrala Stockholm.
Både han och finansminister Erik Åsbrink i Botkyrka talade denna dag mer om full sysselsättning än om halverad öppen arbetslöshet.
  Statsministern sade som svar på en fråga efter talet att välfärden ”ett par år in på nästa mandatperiod” är så stabil att sänkt inkomstskatt kan övervägas.
  Åsbrink varnade å sin sida för oppositionens krav på subventioner för tjänstejobb i hemmen:
  -Med dammvippor i handen ska framtidens underklass kika in på överklassen som förkovrar sig framför datorn, sade han.

Bildt och högern
  Kunskapslyftet prisades av bland annat socialminister Margot Wallström i Hudiksvall, medan arbetsmarknadsminister Margareta Winberg i Östergötland lovade utbildning för arbetslösa kontorister.
  Moderatledaren Carl Bildt och ”högern” utmålades ofta inte bara som ett hot utan också som något mossigt. S-talare övertog alltså den vanligaste m-kritiken mot (s) och vände på den.
  Särskilt fackliga talare parade också ihop Bildt med Peter Wallenberg och dennes kritik av a-kassan.
I Sundsvall tackade rent av LO-ordföranden Bertil Jonsson för uttalanden som så klart visar var högerkrafterna står.
  I Göteborgs s-tåg vidhöll LO:s andra ordförande Wanja Lundby-Wedin att Bildt vill ta bort semestern:
  -Moderaterna vill ju att löner och anställningsvillkor ska vara godtyckliga, sade hon. Facket ska försvagas.

Hållbara ideal
  Handels ordförande Kenth Pettersson varnade för försämrad arbetsrätt. Han ville avkräva alla partier garantier före valet om att inte försämra arbetsrätten.
  Direktörerna fick sig en känga även av utrikesminister Lena Hjelm-Wallén, som i Luleå sade att deras lönepolitik passerat anständighetens gräns.
  -Det blir aldrig som det var förr, påminde förnyaren Mona Sahlin i Uppsala. Men arbete åt alla, jämställdhet och tolerans är hållbara ideal.
Kritisk mot det egna partiet var SSU-ordföranden Niklas Nordström i Gällivare som pekade på orättvisor mot unga människor.
  -Upp till kamp för de äldres rättigheter, tyckte i stället Tullia von Sydow, 80-årig riksdagskandidat, som på Öland förkastade ungdomskult och anabola steroider.
  Ledande vänsterpartister underkände s-tal om ett allt bättre Sverige. Vänsterpartiledaren Gudrun Schyman gick i Stockholm till storms mot ökade klyftor mellan rika och fattiga, och partisekreteraren Lars Ohly angrep i Malmö allt som kan förknippas med EU.
Lillemor Melsted /TT


Oenigt om majsiffror i Stockholm
STOCKHOLM. Åsikterna om antalet deltagare i socialdemokraternas 1 majtåg går som vanligt i sär. Enligt arrangörerna deltog i år 22 000 på Norra Bantorget, medan polisen bara fick ihop 7 000.
  Stockholmspolisen säger till TT att 6 000 deltog i tåget från Humlegården och att cirka ett tusen personer väntade på Norra Bantorget.
  Socialdemokraternas presstjänst sade framåt kvällen att drygt 350 000 deltagit i socialdemokratiska 1 majarrangemang runt om i landet.
Därtill kommer ”tusentals” människor som demonstrerat på partiets hemsida genom att gå med i virtuella majtåg.


1 MAJ-EXTRA.
Allt om de politiska utspelen, läs de viktigaste talen.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: