Fredag 1 maj 1998
  1 maj-extra
Kenth pettersson:
Viktigt med fler jobb - men inte till vilket pris som helst

EKSJÖ (TT)
Visst är det viktigt med fler jobb. Men inte till vilket pris som helst.
Det var temat i de 1 majtal som Handels ordförande Kenth Pettersson höll i Vetlanda och Eksjö.
När nu arbetslösheten minskar så kommer de nya jobben allt oftare i form av tillfälliga arbeten. Inte minst gäller detta ungdomar och kvinnor. En farlig väg att öka sysselsättningen, varnade Kenth Pettersson:
-Till och med vår egen regering har slagit in på en felaktig väg genom att gå med på med på så kallad överenskommen visstidsanställning.
Han refererade en färsk LO-rapport som visar att antalet tillfälliga jobb ökat med 180 000 sedan 1990. Nästan var femte anställd kvinna arbetar enligt Kenth Pettersson utan den trygghet som ett fast jobb innebär.
Inför höstens val krävde han en garanti från samtliga partier att de inte ytterligare kommer att försämra arbetsrätten.
-Det är helt fel sätt att skapa nya jobb. Lika fel som att tro att pigjobb löser några problem. Det innebär bara att man låter lågavlönade kvinnor ur arbetarklassen torka upp skiten efter de högavlönades familjer, sade Pettersson och drog ned applåder från de omkring 200 som samlats i Vattenledningsparken i Eksjö.
Med moderaterna vid makten efter höstens val ligger också dörren öppen för sänkta ungdomslöner, spådde han. Inte heller detta någon bra metod att bekämpa arbetslösheten:
-Det är allvarligt när ungdomar måste börja sitt arbetsliv med att antingen delta i någon meningslös åtgärd eller hamna på något osäkert låglönejobb. De hamnar utanför den sociala gemenskap som ett fast arbete ger.
Kenth Pettersson berörde också det kommande finansministermötet i Bryssel, där EU-länderna skall fatta beslut om EMU.
-Besluten kommer att fattas utan att ha föregåtts av någon ordentlig samhällsdebatt. Det hela äger rum högt ovanför huvudena på vanliga människor, sade Pettersson och drog ned ännu en applåd med följande uppmaning:
-Låt oss tillsammans se till att regeringens nuvarande linje - nej nu - blir ett nej till EMU för all framtid.
(TT)

1 MAJ-EXTRA.
Allt om de politiska utspelen, läs de viktigaste talen.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: