Fredag 1 maj 1998
  1 maj-extra
Göran Persson Det är möjligt att nå full sysselsättning
   STOCKHOLM.
   Statsminister Göran Persson betonade i sitt första 1 majtal i Sundbyberg att arbetslösheten ska bekämpas tills full sysselsättning åter har nåtts.
   Göran Persson -När vi går till val i höst vill vi ha mandat för att gå vidare och utveckla välfärden och ytterligare bekämpa arbetslösheten, sade Göran Persson. Det är möjligt att åter nå full sysselsättning och dit ska vi.
   Statsministern framträdde som vanligt under valår i Stockholm och talet i Tornparken i Sundbyberg följs av anförandet på Norra Bantorget under eftermiddagen.
-Vi går till val för att få mandat att fortsätta utveckla välfärden och ytterligare bekämpa arbetslösheten, sade Göran Persson i sitt 1 majtal i Sundbyberg.
När välfärden blivit så bra att Göran Persson kan känna sig stolt över den kan han tänka sig att börja diskutera sänkta skatter.
-Men då ska det göras för att öka rättvisan i samhället.
Det får väl nästan betraktas som modigt att våga tala om sänkta skatter i ett 1 majtal inför tusentalet åhörare i den lilla Tornparken i Sundbyberg. En majoritet av åhörarna var pensionärer och många av de äldre Sundbybergsborna tyckte nog att tongångarna kändes främmande.
När TT efter talet frågar statsministern om han inte är rädd för att provocera eller förvirra delar av rörelsen med talet om sänkta skatterna svarar han:
-Nej, jag tror inte det. Först ska vi se till att säkra välfärden, och när vi vet att vi lyckats med det så får vi väl se.
När vet ni att ekonomin är så stabil att välfärden är säkrad?
-Ett par år in i nästa mandatperiod skulle jag tro, sade Göran Persson.
Det fula trynet
Statsministern inledde 1 majtalet i Tornparken med en färd genom ett Europa där fascismen och nazismen återigen vinner röster. Han berättade med stolthet att nästan 500 000 svenska familjer nu har beställt regeringens bok om förintelsen. Och för att gestalta hur nyligen det ofattbara inträffade påpekade han att den 12-årige judiske pojke vars grymma historia berättas i boken nyss skulle ha gått i pension om han fått leva. Starkaste applåderna rev statsministern ner när han dundrade:
-Nazismen och fascismen ska tryckas tillbaka varhelst den visar sitt fula tryne.
Han talade också mycket om arbetslösheten och om att kampen för sysselsättning ska bli ännu intensivare än den hittills varit om socialdemokraterna får regera.
-Att återigen skapa full sysselsättning är möjligt och det är dit vi ska, sade Göran Persson.
(TT)

Se och hör Göran Perssons förstamajtal på internet på socialdemokraternas hemsida. 1 MAJ-EXTRA.
Allt om de politiska utspelen, läs de viktigaste talen.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: