Fredag 1 maj 1998
  1 maj-extra
Thomas Östros:
Hellre trygghet än sänkta skatter
VÄSTERÅS. Sverige har fått upp näsan över vattenytan.
   – Men några större skattesänkningar har vi inte råd med, sade skatteminister Thomas Östros i sitt 1 majtal i Västerås.
  
Östros I stället talade han sig varm för det trygga välfärdssamhället och kallade Carl Bildt ”förvirrad”.
   – Det är bättre att bygga ett samhälle på trygghet än på rädsla. Det är det valet handlar om i höst, sade skatteministern och kasserade in applåder.
   – Vad är viktigast för Sverige just nu? Jo, vården av de sjuka, omsorgen om de äldre och våra barns skola.
   För några år sedan hängde Sverige och dinglade i marknadskroken, sade Thomas Östros och ironiserade över snitsigt klädda män, den så kallade marknaden, som i vit skjorta och slips uttalade sig varje kväll i TV:s nyhetsprogram. Thomas Östros menade att Sverige sedan dess haft några hårda år men att det varit värt mödan.
   – De förnedrande åren för svensk ekonomi är slut. Nu kan vi börja känna oss stolta, sade Östros.
   På hemmaplan
   Statsfinanserna är bland de bästa i Europa, ansåg han. Inflationen är låg, räntorna likaså, bytesbalansen är god och sysselsättningen ökar, sade skatteministern och räknade sedan upp en rad satsningar som regeringen nu har råd med. Han hyllade Kunskapslyftet och satsningen på ett ekologiskt hållbart samhälle.
   Det var en avspänd skatteminister som mötte Västeråsarna. Han, som prisats av ett modemagasin för sin goda smak vad gäller slipsar, var dagen till ära slipsfri. Han var bland vänner, förstås, till råga på allt på hemmaplan. Här bodde han under skolåren.
   Thomas Östros tågade nu förbi Västerås tegelröda fasader med sina ABB-skyltar och vinkade till gamla kompisar som stod på de annars ganska tomma trottoarerna.
   Några hundra gjorde honom sällskap i tåget. På plakaten märktes ”Fred och frihet i hela världen”, ”Alla människor är lika värda” och ”Fler bussar till Tillberga”.

Bildts argument
   Bland tombolor och karuseller i folkparken höll den akademiskt skolade ekonomen ett tal nästan fritt från siffror, med gott om mjuka ord, poetiska liknelser och bitska angrepp på de borgerliga partierna.
   – Carl Bildt är förvirrad. Han har tappat glöden och börjat tvivla på sina egna argument, samtidigt som hans partikolleger ångar på med sin skattesänkarpolitik, sade Östros.
   Han anklagade oppositionen för att spreta åt alla håll.
   – Sverige är starkt men inte så starkt att vi har råd med fyra år med Bildt då allt blir en enda röra, sade Östros.
   Efter ministerns 1 majdebut i hemstaden gratulerades han av sina stolta föräldrar.
   – Det var ett bra tal, sade mamma innan sonen hastade vidare.
  
Mats Samuelsson/TT


1 MAJ-EXTRA.
Allt om de politiska utspelen, läs de viktigaste talen.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: