Fredag 1 maj 1998
  1 maj-extra
Lars Ohly (v):
Mindre demokrati med EU:s nya grundlag
LUND. EU:s nya grundlag, det multilaterala avtalet om investeringar, EU:s passunion Schengen. Alla innebär de mindre demokrati, enligt vänsterpartiets partisekreterare Lars Ohly.
   1 majfirandet är en hyllning till demokratin, sade Lars Ohly med solen skinande i ögonen i en grönskande Folkets park i Lund.
   - Behandlingen i riksdagen av EU:s nya grundlag, Amsterdamfördraget, är ett exempel på hur en riksdagsmajoritet fullständigt kan strunta i medborgarnas åsikter, sade han, och lovade att ett mål för hans parti i höstens val är att folkviljan i EU-frågan ska representeras bättre i riksdagen.
   Ohly talade också om att männen måste avstå från makt i samhället till kvinnornas förmån och att ett sätt att få fler i arbete är att sänka arbetstiden. Vänsterns främsta uppgift är att skapa förutsättningar för fler jobb, enligt Ohly.
   I sitt 1 majtal kritiserade han socialdemokraterna för att vilja sänka skatten för höginkomsttagarna och höja egenavgifterna för låginkomsttagare.
   - Det är verkligen en radikal fördelningspolitik – åt fel håll.
   Lars Ohly befarar restriktivare flyktingpolitik i Sverige som en följd av Schengenavtalet. Han tyckte att en del makthavare borde lyssna på Stig Dagermans dikt Flykten valde oss från 1953:
   Fågeln väljer flykten. Vi valde den icke.
   Flykten valde oss. Därför är vi här.
   Ni som ej blev valda – men ändå frihet äger,
   hjälp oss att bära den tunga flykt vi bär! (TT)


1 MAJ-EXTRA.
Allt om de politiska utspelen, läs de viktigaste talen.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: