Fredag 1 maj 1998
  1 maj-extra
Bertil Jonsson:
Wallenberg är som en av forna träpatronerna
SUNDSVALL.LO-basen Bertil Jonsson erinrade om att det i år är 100 år sedan LO bildades, framhöll vikten av facklig styrka, hutade åt Peter Wallenberg och förväntade sig minskad arbetslöshet och ökad välfärd. I sitt 1-majtal i Sundsvall anknöt han också till distriktets rika arbetarrörelsehistoria med Sundsvallsstrejken 1879.
   Bertil Jonsson anser att de forna träpatronerna finns också i dagens samhälle – och att en av dem är Peter Wallenberg.
   – Peter Wallenberg sade nyligen att hela a-kassan borde avskaffas så att de arbetslösa tvingas anstränga sig för att få jobb. Men egentligen tycker jag att vi ska tacka Wallenberg. Det är bra att motståndarna blir tydliga. Då vet vi vad vi har att kämpa mot, sade Bertil Jonsson.
   Framtiden tror har på, med minskad arbetslöshet och stärkt välfärd.
   – Det mest glädjande är att regeringen räknar med att arbetslösheten kommer att vara halverad år 2000. Ett etappmål på vägen mot det mål som alltid varit självklart för den svenska arbetarrörelsen – full sysselsättning.

Moderaternas ansvar
   Bertil Jonsson passade också på att ge Carl Bildt och moderaterna ansvaret för ”det statsfinansiella kaos” som rådde vid regeringsskiftet 1994 – som sedan betalades av ”hundratusentals vanliga löntagarfamiljer” som därmed räddade Sveriges ekonomi, enligt LO-basen.
   – Det var de som fick betala för de gåvor den moderate skatteministern Bo Lundgren strödde över höginkomsttagare och kapitalägare, sade han.
   Årets 1 majdemonstration i Sundsvall föreföll som något av katten-på-råttan-leken. När LO-ordföranden steg fram i talarstolen på Stora torget och angrep moderaterna, hade Röd fronts fanor och demonstranter knappt hunnit dra bort skanderande ”Persson våra pengar tar, ger till dem som redan har”.
  
Ann Kristin Bladh/TT

  

1 MAJ-EXTRA.
Allt om de politiska utspelen, läs de viktigaste talen.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: