Fredag 1 maj 1998
  1 maj-extra
Lars Engqvist:
Vi måste återta det ideologiska initiativet
SÖDERTÄLJE. Integrationsminister Lars Engqvist manade till ideologisk offensiv mot högern i sitt 1 maj-tal.
   – När vi kämpade för social utjämning talade högern om jämlikhetstjafs. Nu när vi kämpar för lika rättigheter och samma möjligheter för alla heter det integrationspladder, sade han.
  
Lars Engqvist Regeringens färskaste minister talade i röda och invandrartäta Södertälje. Många lyssnade i den solvarma Stadsparken, men det fanns gott om plats för fler åhörare när en elvaårig flicka, Mecide från Assyriska föreningen, inledde.
   Mecide skulle representera framtiden och den talade också Lars Engqvist om. I ett utpräglat ideologiskt tal, pepprat med ordet ”högern”, underströk han att höstens riksdagsval är ett vägval.
   – Årets val handlar om vilka värderingar vi ska bära med oss in i nästa århundrade, sade han.
   Socialdemokraterna måste ta tillbaka initiativet i den politiska debatten, det initiativ som de borgerliga haft sedan 1980-talet.
   Det går en skiljelinje mellan höger och vänster i alla politiska frågor, sade Engqvist och tog sitt eget område som exempel.
   – Sedan regeringen i höstas presenterade den nya integrationspolitiken har högern rest ett allt starkare ideologiskt motstånd. De ifrågasätter dels om det över huvud taget är möjligt att nå ett integrerat samhälle. Dels ifrågasätter de om det verkligen är statens och kommunernas ansvar att bryta segregationen och skapa lika möjligheter till arbete och utbildning.
   Engqvist varnande för moderaternas skattesänkningar, som gynnar de rika och som kommer att få betalas med nya nedskärningar i vård, skola och omsorg. Med socialdemokraterna i regeringen däremot kan välfärdssamhället i<\q>stället börja restaureras.
   – Vi har inte råd att göra om misstaget från 1991. Vi orkar inte med en till period av nedskärningar. Vi måste garanterat se till att Carl Bildt inte blir statsminister igen! sade Lars Engqvist.
  
Cecilia Axelsson/TT


1 MAJ-EXTRA.
Allt om de politiska utspelen, läs de viktigaste talen.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: