Fredag 1 maj 1998
  1 maj-extra
Erik Åsbrink:
Högern möter kunskapssamhället med gräsklippning
STOCKHOLM.Socialdemokraterna har Kunskapslyftet medan högern möter det framtida kunskapssamhället med subventionerad gräsklippning.
Det förklarade finansminister Erik Åsbrink i sitt 1 majanförande inför några hundra åhörare i förortskommunen Botkyrka sydväst om Stockholm.

Erik Åsbrink Åsbrink talade om valet mellan utbildning och låglönejobb, och ställde Kunskapslyftet mot moderaternas, folkpartiets och kristdemokraternas förslag om skattesänkningar för hushållstjänster:
-Med gräsklipparen i hand kan framtidens underklass kika in på överklassen som förkovrar sig framför datorn. Med dammvippan i hand kan underklassen rengöra överklassens tangentbord, beskrev Åsbrink konsekvenserna av de borgerliga förslagen.
Finansministern är fortfarande mycket avvaktande till förslag som går ut på att man skall stimulera eller subventionerna just tjänstesektorn.
-Vi måste ha en expanderande tjänstesektor i framtiden. Men ja g tror inte lösningen är att man går in med skattesubventioner i en liten snäv del som handlar om de mest okvalificerade tjänsterna. sade Åsbrink till TT efter sitt anförande.
-Jag vet inte ens om man skall ha särbestämmelser för tjänstesektorn, vi skall ha bra villkor för alla företag.
Öppen för c-samarbete
Centern fick ingen kritik i Åsbrinks anförande. Men han vill inte säga om det skall tolkas som vink till centern om fortsatt samarbete efter valet.
-Vi är alltid intresserade av att samarbeta, och vi har framför allt gjort det med centerpartiet. Vi kan samarbeta med andra också men nu är det viktiga att vi gör ett bra valresultat.
Åsbrinks anförande innehöll annars det som blivit regeringens vanliga budskap den senaste tiden - först när kvaliteten inom vård, skola och omsorg har säkrats kan det bli fråga om skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagarna. Halveringen av den öppna arbetslösheten är ett etappmål på väg mot full sysselsättning.
Lite matta applåder blev det bland annat när Åsbrink sade att en politik för hög och full sysselsättning bara kan formas av socialdemokratin, och att närliggande Tumba bruk inte skall börja trycka eurosedlar förrän en majoritet av svenska folket vill ha det så.


1 MAJ-EXTRA.
Allt om de politiska utspelen, läs de viktigaste talen.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: