Fredag 1 maj 1998
  1 maj-extra
Annika Åhnberg:
Håll rent åt höger, bildt

KÄVLINGE (TT)
-Sverige var 1994 ute på ett gungfly, men nu är vi på fast mark igen.
Det var jordbruksminister Annika Åhnbergs budskap, då hon 1 majtalade hos LO och hundraårsfirande Kävlinge arbetarekommun i gamla Folkets Park i Kävlinge.
Tillsammans med uppemot 150 demonstranter och en musikkår gick hon först nedför den folktomma Mårtensgatan i Kävlinge och passerade både konditoriet som säljer spettkakor och skyltfönstret med svenska flaggor, som tillhör det lokala missnöjespartiet Kommunens väl.
Annika Åhnberg ägnade en del av sitt tal åt högerextremismen ute i Europa och Sverige.
-Nu måste Carl Bildt hålla rent åt höger, sade Åhnberg, som menar att moderaterna under sin regeringstid legitimerade ny demokrati genom att samarbeta med partiet i vissa frågor.
Fortsatt höga skatter
Genom den socialdemokratiska politiken ska grogrunden för högerextremism i Sverige sopas undan, hoppas Åhnberg. Hon menar att det efter krisåren finns stora brister i samhället, men att socialdemokraterna har en strategi för att komma tillrätta med dem.
-Det är självklart att satsningarna på kommuner och landsting måste fortsätta och utökas framöver, särskilt på skolan, vården och omsorgen, sade Annika Åhnberg.
-Vi måste ta ut höga skatter eftersom omsorg och omtanke måste komma i första rummet. Sedan, när revorna i välfärden är lagade, kan vi också tänka oss att sänka skatten.
Moderaternas föreslagna skattesänkningar kommer att leda till ett Sverige med växande orättvisa, menar Åhnberg.
-De vill sänka skatterna för dem som tjänar mest. Som vanligt får arbetslösa, studenter och andra som har behov av stöd från samhället bekosta det hela.
(TT)

1 MAJ-EXTRA.
Allt om de politiska utspelen, läs de viktigaste talen.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: