Onsdag 29 april 1998
  ”Mamma ville att jag skulle få dö”
Christopher Reeve: Hon bad läkarna stänga av maskinerna
Reeve HUSTRUN FICK ”STÅLMANNEN” ATT VILJA LEVA Christopher Reeves mamma ville att han skulle få dö. Han själv var också färdig att ge upp. Men hustrun Dana fick honom att ändra sig: Jag finns här för dig oavsett vad som händer. Du är fortfarande du. Och jag älskar dig, sa hon.
Foto: AP

NEW YORK. Stålmannen Christopher Reeve avslöjar att hans mamma Barbara tyckte att han skulle få dö efter olyckan 1995.
  – Hon var förtvivlad och började gräla på läkarna för att få dem att stänga av maskinerna, skriver Reeve i sina nya memoarer.
  Han själv var också färdig att ge upp många gånger. Men hustrun Dana fick honom att ändra sig:
  – Jag finns här för dig oavsett vad som händer. Du är fortfarande du. Och jag älskar dig, sa hon.
  Det var 1995 som Christopher Reeve föll av sin häst under en hopptävling i Culpepper, Virginia. Han bröt ryggen och skadade sig så svårt att han blev totalförlamad.
  I den nya boken ”Still Me” tackar Reeve läkarna för att de inte gav upp, och för att de inte lät hans mamma få sin vilja igenom.
  – De sa åt henne att lugna ner sig och vänta och se vad som skulle hända.
  Men när läkarna vägrade var mamma Barbara till och med beredd att ta saken i egna händer. Hon diskuterade aldrig det med Reeves hustru Dana.

Ville själv ge upp
  – Men vid ett tillfälle, i ren förtvivlan, sa min mamma till Danas pappa ”i morgon gör vi det”.
  Christopher Reeve berättar också om hur han själv var färdig att ge upp många gånger i början. Det fanns en period då han själv trodde att döden skulle vara att föredra.

Hustrun: Du är fortfarande du
  – Mina första ord till min hustru var: ”Vi kanske skulle låta mig försvinna”. Hon började gråta och sa: ”Jag kommer bara att säga det här en gång: Jag kommer att stötta dig vad du än vill göra eftersom det är ditt liv och ditt beslut. Men du ska veta att jag finns här för dig oavsett vad som händer. Du är fortfarande du. Och jag älskar dig.”
  I boken berättar Reeve, 45, om hur han i sina desperata försök att bli bättre riskerat sitt liv genom att prova nya mediciner.

Lungorna slutade fungera
  Vid ett tillfälle fick han medicinen Sygen som skulle minska skadan på ryggmärgen, men Christopher Reeve reagerade så starkt på drogen att hans lungor plötsligt slutade att fungera.
  – Jag befann mig uppe i taket, skriver han om sin nära-döden-upplevelse. Det var inget vitt ljus men jagkunde se min egen kropp ligga på britsen, helt orörlig, och 15-220 människor som arbetade febrilt med mig.
  Vid ett annat tillfälle vände han sig till en irländsk helare.
  – I slutändan är alla sådana episoder bara deprimerande, konstaterar Reeve och säger att han fått styrka att fortsätta av de mer än 400 000 uppmuntrande brev han fått och kärleken från hans familj och vänner.
width=50 height=76 align=right border=0> Magdalen Kvarning   – Att jag sitter i rullstol, oförmögen att röra mig från axlarna och ner, och beroende av hjälp för så gott som allt i mitt liv, har inte minskat det faktum att jag var – och alltid kommer att förbli – deras Stålman.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: