Onsdag 29 april 1998
  ”PKK lejde skytten”
Palmegruppen granskar nya uppgifter från Turkiet
Den avhoppade PKK-gerillaledaren Semdin Sakiks berättelse om mordet på Olof Palme granskas nu av Palmegruppen.
  Enligt turkisk press har Sakik lämnat en detaljerad redogörelse för mordet:
  – PKK hyrde en skytt för uppdraget. Mördaren flydde sen till Frankrike.
Lars Nylén Rikskriminalens chef Lars Nylén säger att uppgifterna inte är nya för polisen. ”Men den här källan är intressant. Sakik är ju inte vem som helst”.

Aftonbladet i går: ”Vi mördade Olof Palme”. Semdin Sakiks berättelse.
Tidningen Sabah i Istanbul skrev i går om att PKK erkänt mordet (på turkiska)
  Semdin Sakik sitter i dag i en cell i statsfängelset i Diyarbakir i östra Turkiet.
  Han anklagas för en rad mord och greps den 13 april av turkiska specialstyrkor som opererade i norra Irak.
  Sakik var under många år ledare för den militanta gruppen PKK:s operationer inne i Turkiet. Men han hamnade i konflikt med PKK-ledaren Abdullah Öcalan och anslöt sig då till en annan kurdisk organisation, KDP.

Inga nyheter för kriminalen
  Chefen för rikskriminalen, Lars Nylén, fick i går eftermiddag ett första utdrag av förhören med Semdin Sakik. Det är en sammanfattning på mindre än en sida – översatt från turkiska till engelska.
  Dokumentet hade några timmar tidigare överlämmnats av Turkiets vice utrikesminister Sokrük Gürel till Katarina Wislez Berggren, andre ambassadsekreterare på svenska ambassaden i Ankara.
  Enligt rikskriminalchefen Lars Nylén innehåller förhören han har tagit del av inga nyheter. Att PKK-ledaren Abdullah Öcalan skulle ha beordrat mordet på Olof Palme var en uppgift som granskades under polisens arbete 1986 med PKK-spåret.
  – Informationen är inte ny. Men den här källan är intressant. Sakik är ju inte vem som helst, säger Lars Nylén till Aftonbladet.
  – Vi får se om vi kan få ut något mer av det här.

Mördaren flydde till Frankrike
  Enligt turkisk press ska Semdin Sakik ha berättar följande om mordet på Olof Palme:
PKK-ledaren Abdullah Öcalan gav sin representant i Europa, Harun, i uppdrag att arrangera mordet.
Harun vände sig till en skytt som åtog sig att utföra mordet mot betalning.
Skytten verkställde mordet.
Mördaren flydde sen till Frankrike.
  Motivet ska ha varit att flera PKK-medlemmar hade vägrats asyl i Sverige och att åtta PKK-medlemmar hade utvisats.
  Palmegruppen kopplade i går in sina egna experter på PKK-spåret. Dessa ska nu granska de nya uppgifterna och jämföra det hela med det gigantiska utredningsmaterialet kring PKK.
  – Vi håller på att gå igenom materialet, säger Lars Nylén.
  Turkiet ligger sen många år tillbaka i krig mot gerillarörelsen PKK. Turkiska myndigheter misstänks genom åren ha spridit en rad desinformation om sin motståndare, PKK.
Kan det ligga politiska intressen bakom det här?
  – Det kan nog finnas flera intressen, säger Nylén.
Kommer ni att skicka några utredare till Turkiet?
  – Det återstår att bedöma det. Om vi känner att vi har någon nytta av det så gör vi det. Turkarna har signalerat intresse för det här, det är ju de som har tagit kontakt med oss.
  Semdin Sakik uppges utöver vad han har sagt om Palmemordet också ha lämnat en rad andra uppgifter om PKK.
  I dag anklagas han av de turkiska myndighterna för en rad våldsdåd, bland annat för att ha lett en operation då 33 turkiska soldater mördades.
  Sakik har gått under smeknamnet ”Fingerlösa Zeki”. Namnet fick han efter att ha förlorat en tumme då han avfyrade en raket.
  Även om Palmegruppen är något skeptisk till de nya uppgifterna så kommer man i dag att fortsätta granskningen av det hela.
  – Vi måste följa upp det här och se hur det håller, säger Lars Nylén.
Det här inträffar just när Högsta domstolen snart ska fatta beslut om en eventuell resning mot Christer Pettersson, innebär det något för er?
  – Det vill jag inte kommentera.
Richard Aschberg   – Vi har skyldighet att utreda mordet och vi jobbar från olika håll, även om det varit mycket med Christer Petterson.


PKK: Sakik är inte förhörd
ANKARA. Företrädare för PKK i Tyskland förnekade i går uppgifter att organisationen skulle vara inblandad i mordet på Olof Palme.
  De påstår också att Semdin Sakik, som nyligen greps av turkiska specialstyrkor i grannlandet Irak, ännu inte ens har förhörts i fängelset och därför inte heller kan ha gjort något ”medgivande”. (AP, Aftonbladet)

PKK-spåret blev ett dundrande fiasko för Hans Holmér
PKK och dess allierade tar bestämt avstånd från de nya uppgifterna om Palmemordet.
  Den svenska polisen har tidigare också avfört PKK-spåret.
  Aftonbladet ger i dag svar på en rad frågor kring PKK-spåret och de nya uppgifterna som har kommit från Turkiet.
Vad är PKK?
  PKK, Partiya Karkeren Kurdistan, är en militant organisation som sen början av 1980-talet har kämpat för självstyre i sydöstra Turkiet.
  Striderna har hittills krävt närmare 37 000 dödsoffer.
Kan man tro de på nya uppgifterna från Turkiet och förhören med den avhoppade PKK-mannen Semdin Sakik om Palmemordet?
  Ingen utomstående vet hur förhören med Sakik har gått till. Enligt många internationella rapporter torteras tillfångatagna PKK:are i Turkiet. Det kan också vara så att han fått lockats med ett lindrigare straff om han går med på att berätta allt han vet om PKK. Han kan då ha hittat på saker för att visa sig tjänstvillig. På samma sätt som de före detta säkerhetsagenterna i Sydafrika började tala om Palmemordet när de såg en chans till strafflindring inför sanningskommissionen.
Om Sakik säger att PKK ligger bakom mordet på Palme, varför skulle han ljuga, han har ju själv varit med i organisationen?
  Han är sen en tid tillbaka i fejd med PKK och har sökt skydd hos en annan kurdisk organisation, KDP. Han kan, liksom de turkiska mynidgheterna, nu ha all anledning att misskreditera PKK.
Hur uppstod PKK-spåret i Palmeutredningen?
  Den 13 maj 1986 berättade en finsk kåkfarare för polisen att han överlämnat två magnumrevolvrar till en knarkhandlare som var PKK-sympatisör. Dåvarande länspolismästaren Hans Holmér satte igång konkreta utredningsåtgärder mot PKK.
Vad finns det för substans i PKK-spåret?
  Organisationen var känd för hårda metoder och två avhoppade medlemmar hade mördats i Sverige. Polisen hade också fått en rad tips om att PKK-ledaren Abdullah Öcalan ville slå till mot Palme.
Fanns det några konkreta uppgifter runt det här?
  Säpo hade redan före mordet på Palme avlyssnat flera PKK-medlemmarns telefonsamtal. Vid ett samtal två veckor före mordet hade några PKK-are talat om ett förestående bröllop, ett ord som ibland har använts i dessa kretsar för mord.
Vet man att de talade om ett mord när de använde ordet bröllop?
  Nej, de kan ha använt ordet i betydelse giftermål. Men ordet används också när man talar om fest. Tidpunkten för samtalet tyder på att det var just detta man talade om. Enligt en av polisens utredare var man nära en turkisk högtidsdag.
Hur grundligt har polisen gått igenom PKK-spåret?
  Palmeutredningen har i dag närmare 14 000 sidor om PKK-spåret – det är tips, förhör och utskrifter av buggade telefonsamtal. Det mesta kommer från de första åren efter Palmemordet. Allt granskades sen en gång till 1994.
Har det gripits några PKK:are under utredningen?
  Ja, den 20 januari 1987 genomförde Hans Holmér sin ”Operation Alpha” då 20 personer greps. Det hela blev ett dunderfiasko för spaningsledningen. PKK-spåret avfördes en tid senare.
Varför slutade polisen tro på PKK-spåret?
  Det finns inga som helst kopplingar till mordplatsen.
  Många av tipsen som gällde PKK:are har visat sig grundlösa. Det gäller exempelvis en PKK-anhängare som skulle ha varit med vid mordnatten. Han var i själva verket i södra Sverige och fullt sysselsatt med att dela ut tidningar på natten.
Richard Aschberg




Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: