torsdag 23/4 1998
  Revolvern användes inte vid Palmemordet
STOCKHOLM. Revolvern som Palmegruppens dykare hittade vid Vasabron i Stockholm på onsdagen är inte det vapen som användes vid mordet på Olof Palme.
   -Vapnet har fel kaliber, säger rikskriminalens chef Lars Nylén till TT.
   Natten till torsdagen kunde polisens tekniker snabbt konstatera att revolvern inte kan kopplas till Palmemordet.
   -Den har inte kunnat användas för att avlossa de kulor som hittats på mordplatsen, fortsätter Nylén.
   Vapnet är inte längre intressant för Palmeutredarna och har överlämnats till länskriminalen som ett vanligt vapenfynd.
   Palmegruppen fortsätter dyka på den utpekade platsen under Vasabron.
   -Vi ser inte det här beskedet som ett bakslag, säger Lars Nylén.
   Han är inte överraskad av teknikernas besked.
   -Jag kände redan på onsdagen att vapnet inte var det rätta. Vi fick ett tips och det kontrollerar vi nu. Hittar vi inte det vapen vi söker kan vi inte låta känslorna ta över.
  
Privatdykarna avvaktar
   Palmegruppens dykare började på torsdagen röja på bottnen under Vasabron för att förbereda fortsatta dykningar. Gamla cyklar, kundvagnar och annat skrot som folk kastat i vattnet hämtades upp med hjälp av en lyftkran.
   -Vi räknar med att kunna börja söka efter fler vapen på fredagen, säger polisens dykledare Karsten Högman till TT.
   Enligt Högman kommer de fyra dykarna, som tillhör polisens nationella insatsstyrka, att undersöka bottnen till dess de finkammat det 250 kvadratmeter stora området.
   Det privata dykarlag som inledde dykningarna i måndags har tills vidare avbrutit sitt arbete. Dykarna avvaktar resultatet av polisens undersökningar.
   -Vi är beredda att fortsätta undersöka vattnen kring Centralbron när polisen avslutat sitt jobb, förklarar dykledaren Donald Forsberg.
   Han är övertygad om att polisen kommer att hitta rätt vapen.
   -Polisen skulle aldrig satsa så mycket resurser och gå in på vårt område om de inte var säkra på att hitta något. Det skulle annars vara en oerhörd prestigeförlust för polisen.
  
Tipsare känner Pettersson
   Förre rikskriminalchefen Tommy Lindström, som tog initiativet till de privata dykningarna anser att Palmespanarna har starka skäl att fortsätta dyka.
   -Det är troligt att det rätta vapnet finns där men ligger djupare, säger han.
   En av Tommy Lindströms informatörer är bekant till den mordmisstänkte Christer Pettersson. Palmegruppen har fått hans namn av Tommy Lindström.
   Palmespanarna avstod under torsdagen från ytterligare förhör med den person som vänt sig direkt till dem med uppgifter som föranledde beslutet att dyka under Vasabron.
   -Vi har i stället jobbat vidare med tipset och bearbetat andra delar av det, säger rikskriminalens chef Lars Nylén som inte vill gå in på vad som avses.
   Revolvern som hittades på onsdagen ska undersökas närmare av länskriminalens tekniker och experterna vid Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL).
   -Vi vill se om vapnet kan sättas i samband med något annat brott eller någon annan händelse. Om det är möjligt kommer man att provskjuta revolvern hos SKL, säger kommissarie Leif-Åke Andersson, chef för länskriminalens tekniska rotel.
  
Kjell Rynhag, Yvonne Moberg/TT