Lördag 11 april 1998
 
485 miljoner försvann i Trustorhärvan
”Jag tror att Posener har ganska mycket pengar”
Skarinder
Åklagare Bo Skarinder tror att Posener har kvar stora summor.
Foto: BJÖRN ELGSTRAND

Övriga artiklar i dag:
Här gömde sig Joachim Posener
De är männen bakom skandalen

Nästan en halv miljard försvann.
  – Jag tror att Joachim Posener har ganska mycket pengar i dag, säger åklagaren Bo Skarinder.
  Aftonbladet har kartlagt hur Trustors kassa tömdes.
  När den nya ledningen tog kontroll över Trustor strax före midsommar fördes 620 miljoner kronor direkt från SE-banken i Stockholm till Barclays banks filialkontor i Cheapside i London.
  Senare betalades 135 miljoner kronor tillbaka.
  Men resten – 485 miljoner kronor – är borta.

Stora pengar till privata konton
  När pengarna anlände till Barclays sattes de först in på Trustors nyöppnade konto. Därefter har stora summor flyttats över till Thomas Jisanders och lord Moynes privata konton i samma bank. Även ett konto som tillhör ett företag som kontrolleras av Lindsay Smallbone har använts.
  Därifrån har pengarna sedan gått vidare ut i världen.
   4 juli. 90 miljoner svenska kronor försvinner till ett konto på Citibanks kontor i Amsterdam. Kontot tillhör ett företag med namnet Taleren.
  Aftonbladet har lyckats spåra ett numera upplöst företag, registrerat i skatteparadiset Isle of Man, med namnet Taleren.
  Aktierna, vars ägare var hemliga, låg hos en förvaltare i Genève i Schweiz.
   14 augusti och 21 oktober. Lord Moynes privata bolag Guinness management får sammanlagt 20 miljoner vid dessa två tillfällen. Totalt har företaget fått 23 miljoner.
   21 augusti och 18 september. Sammanlagt 20 miljoner kronor går till valutaväxlingsföretaget Change Mont Blanc, också det i Genève. Ordförande är en svensk som tidigare varit verksam i ett större valutväxlingsbolag i Sverige. Han har ännu inte förhörts av polis.
Varför tror du att just ditt företag anlitades?
  – Det kanske är lättare för svenskar att använda ett bolag med en svensk i ledningen, vad vet jag.

Bolag registrerat i Panama
  l 21 oktober. 21 miljoner kronor går till ett konto i Liechtenstein som tillhör bolaget Yumina trading corp. Bolaget är registrerat i Panama. Aktieägarna är hemliga.
  Joachim Posener har fått sammanlagt nio miljoner kronor. 1,3 miljoner har gått till ett konto i Tel Aviv. Resten, 7,7 miljoner kronor, har betalats till ett bankkonto i London.
  l Sammanlagt 80 miljoner kronor har gått till företagens omkostnader, dyra konsulter, nöjen och vänner.

Lånade i bank på söderhavsö
  Dessutom misstänker Trustors nuvarande ledning att personerna bakom kuppen gjort ett försök att dölja alla utbetalningar genom att ta ett stort lån i en bank på Caymanöarna i Västindien – International trading and credit bank – ITC.
  Pengarna sattes in på ett av Trustors konton på en bank i Luxemburg, där de sedan fastnade. I dag tvistar Trustor med ITC om de 417 miljonerna.
  På ITC påstår man att pengarna lånats ut till lord Moyne på kort tid och att man nu ska ha tillbaka dem.
  Trustor anser att man har rätt till miljonerna som ersättning för sina förluster. Tvisten ska avgöras i domstol. Om Trustor vinner processen blir den sammanlagda förlusten ”bara” 68 miljoner i stället för 485 miljoner kronor.
  
Leif Kasvi


Företaget plundrades – och ska läggas ned
Trustor är ett investmentbolag där finansmannen Per-Olof Norberg hade kontroll över drygt hälften genom sina aktier. Trustor ägde i sin tur två företag, UP-parts och AP-parts, underleverantörer till bilindustrin. Ägde också stor aktiepost i stålföretaget Kanthal som sålts till Sandvik. Därför fanns mycket pengar i Trustors kassa.
n n Officiellt köpte lord Moyne Norbergs aktier förra sommaren för 241 miljoner. Lord Moyne, som ny huvudägare, ersatte den gamla ledningen med en ny med Lindsay Smallbone som vd.
  Men lorden köpte inte med egna pengar. Den nya ledningen tog pengarna ur Trustors egen kassa för att betala för Per-Olof Norbergs aktier, vilket är olagligt. I dag har de andra aktieägarna tagit över kontrollen av Trustor. Bildelsföretagen är sålda med stor vinst. De nuvarande ägarna har begärt att bolaget ska likvideras, läggas ned. Pengarna som blir över ska delas ut till aktieägarna.
Likvidationen av företaget sköts av Björn Björnsson.


Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: