fredag 3/4 1998
  Norge antog omstridd vapenlag
OSLO. Odelstinget, en del av det norska stortinget, godkände på fredagen en skärpning av Norges vapenlagar. Bland annat antogs ett omstritt avsnitt som ger polisen rätt att kontrollera hur vapen förvaras i hemmen.
   -Huvudmålet är att hindra olyckor och olaglig hantering vid användandet av skjutvapen, säger justitieminister Aud-Inger Aure (Kristelig folkeparti).
   Tillsammans med socialdemokratiska Arbeiderpartiet och Sosialistisk Venstreparti fick kristdemokraterna majoritet för att polisen ska kunna kontrollera att vapen och ammunition är inlåsta när de förvaras i privatbostäder.
   Fremskrittspartiet, konservativa Höyre, liberala Venstre och Senterpartiet gick emot förslaget. De anser att det strider mot grundlagens krav på att misstanke om brott måste ligga bakom en husrannsakan.
  
Utrymme för oenighet
   Oenigheten mellan regeringspartierna - Kristelig folkeparti, Senterpartiet och Venstre - kommenterar Aud-Inger Aure med att hela regeringen ändå står bakom huvuddragen i den nya vapenlagen.
   -Vi ger utrymme för olika syn. Både internt i partigrupperna och mellan regeringspartierna bör det finnas utrymme för en viss oenighet, sade hon.
   De flesta av odelstingets beslut fattades också enhälligt. En av skärpningarna i vapenlagen ger lokala polismästare en tydligare uttryckt rätt att dra in en licens om innehavaren anses olämplig att ha vapen.
  
1,2 miljoner vapen
   Även bestämmelserna kring transporten av vapen blir strängare än nu. Det blir också förbjudet att bära vapen på offentlig plats om det inte är övertäckt och ordentligt skyddat från att komma på avvägar.
   Det finns cirka 720 000 registrerade skjutvapen i Norge. Därutöver räknar man med mellan 500 000 och 600 000 oregistrerade vapen, bland annat hagelgevär.
   Olaglig import, försäljning eller inköp av vapen kan ge böter eller fängelse i upp till tio år. (TT-NTB)