/
  Krismyndighet behövs inför sekelskiftet
STOCKHOLM. En myndighet av 54 - fler får inte godkänt av Statskontoret, som utrett datorläget inför millennieskiftet.
   -Takten måste öka, säger finansminister Åsbrink, och hotar med att hålla inne anslag för eftersläntrarna.
   Mycket återstår att göra och allvarliga störningar i samhället kan inte uteslutas, rapporterar Statskontoret, och föreslår att regeringen utser en myndighet med övergripande ansvar att hantera kommande kriser.
   Ansvarsfrågan, om något går snett, måste också utredas, menar man.
   Statskontoret har regeringens uppdrag att följa arbetet i myndigheterna inför de hotande datorproblemen år 2000. Och det ser inte särskilt bra ut.
   -Det är inte så att jag inte kan sova om nätterna. Men vi kan ännu inte utesluta risker för allvarliga störningar, säger generaldirektör Peder Törnvall.
  
Dra in pengar
   Man föreslår nu att regeringen sätter verklig press på myndigheterna, och kräver att de ska vara klara redan 1 juni 1999.
   Finansminister Erik Åsbrink är inte sen att gå Statskontoret till mötes.
   -Takten i arbetet måste öka. Regeringen överväger att tills vidare hålla inne en del av anslagen för myndigheter som inte visat att de gjort tillräckligt, säger han i en kommentar till rapporten.
   Statskontoret har delat upp de 54 myndigheterna i tre grupper. Rött ljus får de som befinner sig alldeles i början av arbetet eller bedöms underskatta problemen. Gult får de som hunnit en bit på väg och där det i dagsläget inte finns anledning att oroa sig. Grönt får den som klarat av jobbet.
   Skolverket är den enda som hittills är grön.
  
Regeringen bland syndarna
   Värre är det med de tio myndigheter som fått rött - bland andra Tullverket, Nutek, Rikspolisstyrelsen, Fastighetsverket, Vägverket och Smittskyddsinstitutet. Hela 17 myndigheter har inte kunnat bedömas alls eftersom de inte lämnat fullständiga projektbeskrivningar.
   Till den gruppen hör regeringskansliet.
   -Vi kan inte acceptera att myndigheterna underlåter att lämna den information som regeringen beslutat att Statskontoret ska få. Ansvariga statsråd kommer personligen att ta upp detta med berörda myndighetschefer, säger Åsbrink.
   Inte bara myndigheter utan även elförsörjning och telekommunikationer ska fungera efter sekelskiftet. Ändå är det få av tillsynsmyndigheterna som har agerat. Bara Finansinspektionen har på sitt område varit aktiv för att minimera riskerna för störningar inom banksystemen.
   I en rapport till regeringen, som citeras av Finanstidningen, varnar Finansinspektionen för den dåliga databeredskap som finns hos många mindre banker och finansinstitut inför millennieskiftet.
   Finansinspektionen hotar nu att dra in deras verksamhetstillstånd om de inte presenterar en analys och en plan för omställningen.
   Däremot är det bättre ställt i de större finanskoncernerna där grundliga analyser redan är gjorda konstaterar Finansinspektionen, som kräver att alla anpassningar till år 2000 skall vara genomförda innan 1998 års utgång.
  
Karl Vicktor Olsson, Maria Victorin/TT