Måndag 30 mars 1998
  Experternas tips gör dig piggare
Så botar du din vårtrötthet
Lägg dig tidigt. Lägger du dig sent missar du den djupaste och mest läkande sömnen mellan kl 22 och 24. Det i sin tur gör troligen att du missar flera ljusa timmar nästa dag.
Klä dig ljust. Ljuset omkring dig reflekteras bättre om du väljer ljusa kläder.
Var utomhus. Spendera så mycket tid som möjligt i dagsljus. Det är överlägset all konstgjord belysning även när det är mulet.
Välj rätt utemiljö. Ljusa ytor reflekterar solljuset bättre än mörka, varför en sandstrand är att föredra framför asfalt.
Ta vintersemester. En vecka utomhus i snön eller vid öppet hav kan göra underverk.
Träna
Får du igång kroppen känner du dig både piggare och fräschare och har en anledning att gå ut. Enligt en norsk avhandling minskar stresshormonerna.
Välj rätt innemiljö. Även om hemmet aldrig kan konkurrera med ljuset ute hjälper en ljus inredning att reflektera det ljus som finns. Undvik mörka mattor och ljustäta gardiner.
Fönsterplats. Ju längre tid du spenderar nära fönstren desto mer ljus kan du tillgodogöra dig. Byter du bostad – tänk på hur många och stora fönstren är.
Drick mycket. Många dricker sämre under vinterhalvåret och det vi dricker är ofta fel. Kaffe och te driver till exempel ut den lilla vätska vi fått i oss. Minst 2,5 liter per dag behövs för att slippa bli slö, trött och få huvudvärk.
Massera örsnibbarna. Ett uråldrigt japanskt knep är att massera örats kanter mellan tummen och pekfingret för att höja energinivån både psykiskt och fysiskt i kroppen.
Ljusterapi. Går ut på att sitta i ett extremt ljust rum ett par timmar om dagen. En del sjukhus lånar även ut så kallade ljusskåp.
Elbehandling. Den mest effektiva behandlingsmetoden som används om någon är så djupt deprimerad att inte antidepressiva medel hjälper. Personen sövs och får 6–8 elchocker under två till tre veckors tid.
Preparat som hjälper
Tryptofan: En aminosyra ur vilket kroppens serotonin och melatonin bildas. Naturligt finns det i fisk, choklad, ägg, valnötter med mera. Det finns också som receptbelagd medicin.
Antidepressiva medel:
Här finns en lång rad receptbelagd medicin av typ SSRI. Rådgör med läkare.
Johannesört:. Ökar halten av serotonin och anses verka mot lätt nedstämdhet. Den kan dock ge viss känslighet för starkt solljus.
Ginseng:. Har länge använts inom folkmedicinen för att stärka, pigga upp och öka prestationsförmågan. Ammande kvinnor avråds dock eftersom ginseng passerar över i modersmjölken.
Vitaminer och mineraler. De allra flesta äter i dag väl sammansatt kost och behöver inga kosttillskott. För mycket vitaminer kan till och med vara farligt. Nedanstående kategorier kan dock behöva fylla på sitt vitaminförråd:
Äldre: Många äldre har svårt att tugga och har svårt att få i sig frukt och grönsaker. Därmed får de ofta brist på B12, folsyra, C-vitamin och kalium.
Gravida: Behöver ofta järn.
Rökare: omsätter mer C-vitamin än icke-rökare och kan behöva mer.
Bantare: Den som ständigt småbantar och för ett stillasittande liv får ibland i sig för lite av det mesta.
Alkoholister: Alkohol försämrar förmågan att ta upp vissa vitaminer. Kvinnor är särskilt känsliga.
Kvinnor med riklig mens: Dit hör många som har spiral. Med blodet försvinner mycket järn och det kan behöva ersättas.
Veganer: Vegetarianer som varken äter ägg eller mjölkprodukter behöver framförallt extra D- och B12 vitaminer.

Grafik
Den ”biologiska klockan”, mellanhjärnan, styr vårt psyke. Stor betydelse har tallkottkörtelns hormon, vars produktion påverkas av det ljus och mörker som registreras genom ögat. Ljuset blockerar körteln, medan mörker stimulerar den. Genom att mäta hur hormonmängden varierar kan forskarna vid S:t Görans sjukhus se hur den ”biologiska klockan” fungerar.


Med ljuset ändras halten av hormon

Bristen på ljus är vanligare än man tror och kan leda till depression både vår och vinter.
  Mellan 3 och 5 procent tros bli djupt deprimerade medan nästan var femte svensk får lättare besvär.
  Drabbade kan känna sig allmänt hängiga, få sömnrubbningar och svårt att koncentrera sig. Kroppen känns tung som bly. Allt tar en evighet att klara av och sexlusten är minimal.
  1984 lyckades forskarna belägga att denna årstidsbundna depression är en sjukdom som beror på att hormonhalterna i kroppen ändras med ljusförhållandena.
  De kunde då också visa att sjukdomen går att behandla med ljusterapi.
Caroline Hougner



Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: