Fredag 27 mars 1998

  Nu är Sverige bäst i världen – på lösgodis
Sofia Eriksson

NJUTER AV GODIS. ”Soff-i-propp”, Sofia Eriksson, tar sig ett bad – i godis. Svenskarna äter mest lösgodis i världen. Varje svensk satte i sig ungefär tre kilo förra året.
Foto: PETER KJELLERÅS

”Soff-i-propp”, Sofia Eriksson, är inte ensam om att bada i godis.
  Svenskarna smaskade förra året i sig 95 000 ton godis. Något som gör oss till världens största gottegrisar.
  Sofia Eriksson förknippas ofta med godis sedan hon och några barn förverkligat drömmen om att bada i ett kar av karameller.
  Och hon har alltid godis hemma, ofta sådant som blivit över efter barnkalas.
  – Men jag äter inte godis varje dag även om jag skulle vilja, då skulle jag se ut som en michelin-gubbe. Julen är den enda tiden då jag släpper alla hämningar och äter massvis, säger Sofia Eriksson.
  Favoritgodiset är choklad, gärna med marsipan.
  – Mjölkchoklad, Aladdin och Anton Bergs är godast, säger Sofia som helst äter godis på eftermiddagen då man börjar bli lite trött.

Totalt åt vi 24 000 ton
  Sofia Eriksson är långt ifrån ensam med att njuta av godis. Svenskarna är faktiskt världsbäst på att äta godis och då speciellt godis i lös vikt.
  Cirka tre kilo lösviktsgodis satte varje svensk i sig förra året – totalt blev det nästan 24 000 ton.
  – Svenskarna är alldeles extremt stora på att köpa lösviktsgodis, säger Bo Lernkvist, vd hos Haribo.

Karamellkungen öppnade dörren
  Ute i Europa och i övriga världen förknippas lösviktsgodis med lyx. I Sverige är det mer alldagligt.
  – Det är mer exklusivt med lösvikt i Europa, det säljs i specialbutiker och har därför ett högre pris.
  Att Sverige blev ett lösgodisland är troligen Christer Forsmans förtjänst.
  Han är Karamellkungens grundare och den som såg till att lösvikten flyttades från specialbutiker till vanliga butiker.

Lockvara i butikerna
  – När det flyttade ut i stora butiker kunde man också sänka priset. Lösviktsgodis har blivit en lockvara i Sverige, precis som läskbackarna var för, säger Bo Lernkvist.
  Även om lösgodiset är billigare i Sverige än i andra länder så kostar våra sötsaker rejäla summor. Enligt Jordbruksverkets beräkning åt vi konfektyr och choklad för 8,1 miljarder kronor förra året.
Stina Klüft


Sverige i godistoppen
Tio-i-topp listan över länder som äter mest konfektyr och choklad.
1. Sverige
2. Tyskland
3. Storbritannien
4. Luxemburg
5. Schweiz
6. Irland
7. Belgien
8. Norge
9. Nederländerna
10. Kanada och Österrike

källa: Consumer Europa and Consumer International.
Siffror från 1995/1996
De är störst i Sverige
Lösgodisets fem-i-topp
i Sverige

1. Pastellfiskar
(Malaco)
2. Salta sillar (Malaco)
3. Chokladnallar
(Dals)
4. Skumbananer
(Dals)
5. Colanappar
(Haribo)
Källa: GT

Visste du det här om lösgodis?
25 procent av de 95 000 ton godis som äts i Sverige är lösgodis. I Danmark är motsvarande siffra fem procent.
Lösgodis kostar cirka 7 kronor per hekto i Sverige. I Norge kostar det cirka 12–13 kronor per hekto.
Varje svensk äter 13,4 kilo godis varje år, därav är cirka 3 kilo lösgodis.
Sverige har 80 godis- och konfektyrtillverkare. Finland drygt tio och Norge fem.

Läs mer - alla nyhetsartiklar ur dagens Aftonbladet: