torsdag 26/3 1998

  Hämnd för solvallamord bakom bilbomb
STOCKHOLM (TT). Den bilbomb, som exploderade utanför Karolinska sjukhuset i Solna var enligt vad TT erfar en hämnd för mordet på Dragan Joksovic. Den 45-åring, som disponerar bilen är en tungt kriminellt belastad irakier, som enligt poliskällor misstänks vara en av anstiftarna till mordet på Joksovic.
   Polisen har ända sedan mordet arbetat med en teori, som går ut på att tre personer i Stockholms undre värld slagit sig samman för att röja Joksovic ur vägen. Deras avsikt ska ha varit att ta över Joksovic kontroll över bland annat den lönsamma smugglingen av cigaretter och sprit till Sverige. Alla tre har anknytning till restaurangbranschen.
   Polisen varnar nu för nya attentat med koppling till tung, organiserad kriminalitet.
   Det är möjligt att bilbomben var avsedd för 45-åringen själv. Men enligt poliser med inblick i de värderingar som styr i de här kretsarna finns det en mera sannolik teori. Den går ut på att bomben faktiskt var avsedd för den 25-åriga kvinna, som är sambo med 45-åringen, och som fanns i bilen när det small. Med henne fanns också hennes 27-årige bror.
   Det anses ännu mera förödmjukande att skada fiendens kvinna än att skada fienden själv. Man demonstrerar då både att denne själv är skyddslös och att han inte kunnat skydda sin kvinna.
   - Det blir så att säga en dubbel knäpp på näsan, säger en polisman till TT.
   Syskonparets far är en tungt kriminellt belastad narkotikahandlare som för närvarande avtjänar ett 19-årigt fängelsestraff. Av syskonen klarade sig kvinnan med lindriga skador, medan brodern miste sin ena fot och fick ögonskador.
   Stockholmspolisens tekniska rotel vill inte lämna några närmare upplysningar om bombens konstruktion på det här tidiga stadiet av utredningen. Men TT erfar att bomben var ”ganska amatörmässig”. För detta talar att cirka ett kilo dynamit som inte detonerat hade ramlat av och låg bredvid bilen. Hade hela bomben exploderat hade skadorna blivit betydligt större och troligen dödat de båda i bilen.
   Ewa Tures/TT