Läget sämre för kidnappade svenskparet
VÄSTERÅS Situationen för det kidnappade missionärsparet Daniel och Paulina Brolin har förvärrats, uppger Magomed Tolbojev, sekreterare i det dagestanska säkerhetsrådet, och skärper kritiken mot Pingstkyrkan:
   - Jag fattar inte varför Pingstkyrkan inte skickar medel för att köpa varma kläder, vitaminer och mat åt dem.
   Med hjälp av tolk intervjuade Vestmanlands Läns Tidning (VLT) på tisdagen Tolbojev, som är ansvarig för utredningen av kidnappningen av svenskarna.
   Han upprepade kritiken mot paret Brolins hemförsamling, Pingstkyrkan i Västerås, och de svenska myndigheterna:
   - De gör väldigt lite. Jag är tacksam mot ambassadör Sven Hirdman för hans insatser, men Pingstkyrkans medlemmar har helt enkelt inte visat någon medkänsla.
   Borde Pingstkyrkan skicka mat och kläder till dem?
   - Självklart. På sistone har jag hört att deras situation har försämrats, svarade Tolbojev.
  
Okända krav
   Makarna Brolin kidnappades 8 januari i den ryska delrepubliken Dagestans huvudstad Machatjkala. De antas ha blivit förda till Tjetjenien. Kidnapparna lär inte ha andra motiv är rent ekonomiska.
   Biträdande utrikesminister Pierre Schori sade på tisdagen att den svenska regeringen omöjligt kan betala ut någon lösen med motiveringen att det skulle uppmuntra till liknande kidnappningar av andra svenskar. Schori tycker att Pingstkyrkan ”bör ta sitt ansvar”, möjligen genom att betala för att få sina missionärer fria.
   I förra veckan visade rysk TV bilder på det kidnappade paret. Tolbojev hade lämnat ut filmen som en protest mot det svenska ointresset för sina landsmäns öde.
   Tolbojev sade sig inte veta om kidnapparna har begärt någon lösesumma.
   - Jag har bara fått information om att Brolins lever och är friska. Dessutom har jag inte blivit ombedd att agera av svenska regeringen. Jag tycker att den borde delta mer aktivt i processen. Det är inte precis mitt arbete. Jag kan hjälpa till med att förmedla kontakter med kidnapparna och med att ordna säkerheten, inget annat.
  
Garanterar säkerhet
   Enligt Tolbojev borde Pingstkyrkan erbjuda kidnapparna en lösesumma. Han är också övertygad om att närvaro av svenska representanter skulle hjälpa till att lösa kidnappningsdramat.
   - Om Sverige skickade representanter skulle de åtminstone få ett lösesummekrav. Och bredvid mig just nu står människor som är beredda att ge sig ut och leta reda på var gisslan befinner sig, om Sverige skickar en delegation, sade Tolbojev till VLT.
   Vore det riskfritt för Sverige att skicka representanter till Dagestan i dag?
   - Ja, jag garanterar varje representants säkerhet, även journalisters. Det finns inte något hot här. Men jag ansvarar bara för Dagestan. Tjetjenien har sin egen regering, och den ansvarar för sitt land.(TT)