Kambodjas kung benådade sonen efter övertalning
PHNOM PENH (AP) Kambodjas kung Sihanouk benådade på lördagen sin son, prins Ranariddh, som anklagas för att ha sökt störta regimen i Phnom Penh.
   Kungen skrev ned beslutet strax före midnatt sedan han övertalats av den kambodjanske härskaren Hun Sen. Därmed kan Ranriddh återvända till sitt hemland och ställa upp i sommarens val. Tidigare på dagen hade Sihanouk uteslutit att sonen, som är i exil, skulle benådas.
   Lördagens motstridiga besked och kohandel ingick, åtminstone till del, i ett japanskt försök att medla i maktkampen. Det komplicerade spelet tycks ha lett till ett avgörande när kuppmakaren Hun Sen vädjade till kungen att ompröva sitt beslut att inte benåda sonen.
   "Dörren står alltid öppen för Ranariddh så att han kan återvända hem och delta i valet. Vi inser att bara en sådan vädjan kan visa att ingen i Kambodja har målet att sätta upp hinder som gör det omöjligt för prins Ranariddh att återvända inför valet", skrev Hun Sen i ett faxmeddelande till Sihanouk, som genomgår läkarbehandling i Kina.
   Ranariddh har i sin frånvaro dömts till fem års fängelse för vapensmuggling och i onsdags till ytterligare 30 år för att tillsammans med gerillan Röda khmererna planera att störta Hun Sen. Domarna och diskussionerna om nåd syftar till att på en gång rädda ansiktet på alla parter, inte minst Hun Sen, skydda monarkin samt blidka FN och omvärlden inför valet den 26 juli.
   Hun Sen framställer sig som nationens räddare. Han hävdar att han i och med kuppen i juli förhindrade att Ranariddh i maskopi med Röda khmererna tog över makten.
   Vid sidan av de politiska intrigerna rapporterades från fronten i västra Kambodja att Hun Sens regeringsarmé ryckt fram och stod bara 20 kilometer från Röda khmerernas bergsbas i Preah Vihear. Den thailändska armén i Sisaketprovinsen uppgav att man räknade med att strider skulle bryta ut inom en eller två dagar.
   Regeringstrupperna tillhör 2:a divisionen, som har sin bas i Chom Ksan, fyra mil söder om Preah Vihear.
   Maoistgerillan gjorde sig skyldig till ett av historiens värsta folkmord under åren 1975-79. Den har på senare tid blivit alltmer trängd trots alliansen med prins Ranariddhs rojalistsoldater, som finns längs ett sydligare avsnitt av gränsen mellan Thailand och Kambodja.