Persson och Bildt som dockor i ny satirserie
STOCKHOLM. Nu dyker Göran Persson och Carl Bildt upp i TV - som gummidockor.
   Den nya satirserien Riksorganet gisslar makthavare i alla läger efter utländsk förebild.
   De elaka dockorna i brittiska TV-serien Spitting Image har ju bildat skola genom att driva gäck med allt och alla. Serien har fått efterföljare i andra länder, men en svensk motsvarighet har låtit vänta på sig.
   - Det beror nog framför allt att på att kunnandet hur man gör dockorna och den här typen av produktion har saknats i Sverige, säger Henrik Widman, projektledare för Riksorganet vid SVT Drama.
   Efter många och långa förberedelser finns det i varje fall nu en rad svenska karikatyrdockor som otåligt väntar i kulisserna på att få vara med vid inspelningarna som börjar i veckan.
  
Kuslig likhet
   Vid pressvisningen är det dubbelgångarna till Persson, Bildt och Gun Hellsvik som har fått komma ut och lufta sig. Varje docka är i naturlig storlek och manövreras av två dockspelare. Ögonen är rörliga och likheten med en riktig människa blir därför ibland nästan kuslig.
   - Vi har medvetet valt att göra dockorna mer realistiska, och inte så överdrivna som de brittiska. Vi tycker det är roligare så, säger Henrik Widman.
   Vilka övriga kända makthavare inom politik, media och näringsliv som kommer att porträtteras förblir en hemlighet fram till seriestarten 31 mars i SVT 1. Klart är i varje fall att figurerna framträder i sketcher som fungerar som löpande direktkommentarer till årets valkampanj.
   Bland textförfattarna finns serietecknaren Lena Ackebo, satirikern Hans Dahlman och reportrarna Johan Zachrisson och Kristoffer Lundström.
  
Politiker förtjusta
   Vad kommer då dockornas riktiga förebilder ha att säga om resultatet?
   - En och annan blir nog chockad, tror Henrik Widman. Men när man har sänt liknande serier i andra länder så är det faktiskt många politiker som har blivit väldigt förtjusta i ”sina” dockor.
   Skaparna bakom Riksorganet har haft anledning att fundera över om den här typen av underhållning späder på politikerföraktet.
   - Men så är det inte. Det finns i stället ett stort behov av att avdramatisera de makthavare som utövar ett starkt inflytande i våra liv. För att kunna ta de här människorna på allvar så måste vi också kunna skoja med dem, säger Widman.
  
Christina Kerpner/TT