Aftonbladet  
Aftonbladet nyheter  

Måndag 9 mars 1998

Peter Nilson död
Författaren och astronomen Peter Nilson är död. Han blev 60 år.
  Han led sedan en tid av sviterna efter en svår hjärnblödning.

ASTRONOM OCH POET Peter Nilson har 60 år gammal avlidit i sviterna efter en svår hjärnblödning. Bland hans många böcker finns bland andra Guldspiken, som han fick Svenska Dagbladets litteraturpris för 1985, och Den gamla byn.
Foto: URBAN ANDERSSON
  Peter Nilson var bondson från Småland med frireligiösa föräldrar. Ett av hans starkaste minnen och kanske det som förde honom in på astronomin, efter studentexamen som privatist, var, när han med handen i morfars stod utanför huset och tittade upp mot stjärnhimlen.

Kallade sina böcker vetenskapsromaner
  I vuxen ålder, efter militärtjänst vid flyget i Uppsala, blev det naturligt att stanna kvar i lärdomsstaden. Studierna handlade om matematik, som han ansåg ägde en säregen skönhet, fysik och astronomi liksom lärdomshistoria.
  I sitt digra författarskap kunde Peter Nilson kombinera detta. Hans böcker, som han själv kallade för vetenskapsromaner, har beskrivits som odysséer genom ett både reellt och metaforiskt universum. Med matematikens hjälp kommer vi så långt att vi nästan hör Gud andas, bara för att upptäcka att det kanske är något annat och att ord för detta saknas.
  Han har beskrivits som en pessimistisk författare. Människan som är ett irrbloss på jorden, rent tidsmässigt, har ändå tid att förstöra så mycket för framtiden.
  I hundra tusen år har människan funnits på jorden. Ljuset från Orions bälte är 1 500 år gammalt innan det når våra ögon. Om detta, rymd, universum, stjärnor och människor stadda på resa genom tiden handlade hans vetenskapsromaner.

”Han var en särling i sitt författarskap”
  Aftonbladets kulturchef Håkan Jaensson:
  – Peter Nilson var en särling i det att han kunde kombinera vetenskap och humanism i ett skönlitterärt författarskap.
  Hösten 1997 publicerades den bok som han ville kalla sitt viktigaste verk, ”Den gamla byn”. Den skildrar den småländska byn Möcklehults historia från det inlandsisen drog sig tillbaka till våra dagar. En trakt han kände väl, där växte han upp.

”Skrev både om den lilla byn och kosmos”
  Bland övriga titlar märks ”Mitt i labyrinten”, ”Guldspiken”, för vilken han fick Svenska Dagbladets litteraturpris 1985, ”Messias med träbenet”, ”Stjärnvägar”, ”En bok om kosmos”, ”Rymdljus”, ”Solvindar”, ”Hem till jorden”, ”Rymdväktaren” och ”Nyaga”. Därtill skrifter i astronomi och lärdomshistoria samt kulturartiklar i dagspress.
  – Peter Nilson kunde både skriva om kosmos och den lilla byn med samma exakthet. Han var en författare som kunde slå broar mellan både discipliner och människor. Det är en förlust för det intellektuella livet i Sverige att Peter Nilson har gått bort, säger Håkan Jaensson.
Anita Hansson