Aftonbladet  
Aftonbladet nyheter  

Söndag 8 mars 1998

Schampot kan göra dig blind
Marias ögon sved i en vecka efter hårtvätten
Varningstexten erkänner faran
schampo Texten på baksidan av schampot Hälsa lyder: ”Produkten kan orsaka irritation på känslig hy. Använd inte på ögonfransar och ögonbryn eftersom den kan orsaka blindhet.”

Schampot heter Hälsa – men kan göra dig blind.
  Efter hårtvätten tvingades Maria Larsson gå till en ögonläkare.
  – Varningstexten på flaskan är finstilt och på engelska. Det är dags att rensa ut alla produkter som är farliga, säger hon.

  Maria Larsson i Falun har tre barn, och med alla fritidsaktiviteter går det åt en hel del schampo i familjen.
  – Jag brukar köpa tio olika varje gång, och särskilda till mig.
  I torsdags förra veckan var hennes eget schampo slut och hon tog då av den ena tonårsdotterns flaska.
  – Min dotter hade fått utslag på ryggen, men vi hade inte förstått vad som orsakat det.
  När mamman också fick problem, drog de slutsatsen att felet var schampot. Tårarna rann flera timmar efter hårtvätten.

”Jag blev alldeles röd och svullen”
  – Det sved ordentligt och jag blev alldeles röd och svullen i ögonen. Min dotter läste då på flaskan att man kan bli blind.
  När smärtan inte gick över på flera dagar kontaktade Maria Larsson en ögonläkare som ordinerade salva och allergimedicin.
  – Det var jobbigt och gjorde ont i ögonen. En vecka senare är jag fortfarande irriterad, men enligt läkaren har hornhinnan inte skadats, säger Maria Larsson som nu vill varna andra.
  En av orsakerna till att hon valde just detta schampo var att hon och hennes tonårsdöttrar alla är blonda och den blommiga flaskan utlovade lyster och ljusare hår på naturligt sätt, genom botaniska örter.
  – Det står på flaskan att det inte innehåller blekmedel. Men enligt ögonläkaren kan botaniska örter vara bland det giftigaste som finns.
  I varningstexten på Hälsa står att produkten kan irritera känslig hud och orsaka blindhet. Köparna varnas också för att använda det på ögonfransar och ögonbryn, det vill säga alltför nära ögonen.

Schampot kommer in i ögonen
  – Men när jag tvättar håret gör jag det i samband med att jag duschar. Då kommer det ju schampo över hela ansiktet och in i ögonen och öronen, säger Maria Larsson.
  Shampot ska nu analyseras av Konsumentverket.
  Hälsa säljs i butikskedjan Rusta med affärer på ett stort antal orter i Sverige.
  Enligt inköpsdirektören Anders Forsgren har Rusta redan vidtagit åtgärder och kontaktat leverantörerna.
  – Det finns inget försvar för det här. Jag hoppas verkligen att ingen farit illa av det, säger han i en kommentar till TV3 Direkt.
  På Rusta i Norslund, där familjen Larssons schampo köptes, finns det inga Hälsa-flaskor kvar. Partiet såldes ut vid en utförsäljning för en tid sedan, vilket innebär att det misstänkta schampot finns i flera hem i området kring Falun.