Möjliga kontoinnehavare hittade i Finland
HELSINGFORS Avslöjandet att listan över orörda eventuellt judiska konton i Sverige innehåller 13 finska namn har satt igång en jakt på arvtagare i Finland. De finländska tidningarna kunde redan på torsdagen presentera åtminstone tre personer som kan göra anspråk på konton. Ingen av dem har haft en aning om att deras släktingar hade konton i Sverige.
   En av dem som fanns på listan är Bernard Indrenius-Zalewski vars dotter Dagmar Bardy bor i Kotka. Hon säger till tidningen Ilta-Sanomat att hennes pappa inte var jude utan finlandssvensk. Han dog 1954 och var en gammal veteran från det finska inbördeskriget. Under andra världskriget var han major i armén.
   - Jag tänker naturligtvis ta reda på vad det finns på kontot, men jag väntar mig inte mycket, säger Bardy.
   Tidningen Iltalehti har intervjuat Mariana Cedercreutz som också har hittat sin fars namn på listan över kontoinnehavare. Även om namnet Jonas Cedercreuz är skrivet utan t är hon övertygad om att det är hennes far. Inte heller hon väntar sig några stora summor.
   - Där finns väl högst några kronor. Då han återvände till Finland använde han alla pengar han kunde få loss till att grunda en arkitektbyrå, berättar hon.
   Jonas Cedercreutz reste som nybliven och fattig arkitekt till Sverige på 1930-talet. Mariana Cedercreutz tror att hennes far öppnade ett lönekonto och glömde bort det nästan tomma kontot då han återvände till Finland. Jonas Cedercreutz avled 1991.
   Tidningen Helsingin Sanomat har talat med Johan Hjalmar von Bonsdorff, vars farfar Hjalmar finns med på listan. Hjalmar von Bonsdorff, som inte var jude, dog på 1930-talet. Han arbetade inom Skyddskåren i Finland och senare som överläkare i den finländska försvarsmakten.
   - Jag har inte haft en aning om att farfar hade ett konto i Sverige, men man kan ju aldrig vara säker. Åtminstone har han aldrig berättat något om det, säger sonsonen.
  
Kjell Hägglund/TT