Ny stor partiflora hoppas på höstens val
STOCKHOLM (TT). Nio nya och gamla partier har blivit registrerade av riksskatteverket för att delta i riksdagsvalet i höst. I två fall rör det sig bara om varianter på det tidigare namnet, nämligen centerpartiet och kristdemokraterna.
   De har tidigare haft namnen centern och kristdemokratiska samhällspartiet registrerade.
   Ian Wachtmeisters Det nya partiet har registrerats liksom Sveriges kommunistiska parti, Allianspartiet, Förnyelsekraft Nya arbetarepartiet, Rikshushållarna, Skattereformisterna och Sveriges realpolitiska parti.
   Sveriges pensionärers intresseparti (SPI) har varit registrerat för riksdagsval sedan 1991. Enligt partisekreterare Lars G Andersson räknar partiet med att ställa upp i cirka 45 kommuner, där man har avdelningar, samt i ett antal landstingsval.
   Att märka är att ett parti inte behöver registrera sig och anmäla minst 1 500 stödnamn för att ställa upp i riksdagsval. Det är bara ett sätt att skydda partinamnet och de egna kandidaterna, så att inte andra kan få in egna kandidater under ”stulet” partinamn.
  
Nio landstingspartier
   Nio partier har lämnat in minst 100 stödnamn och registrerat sig för att delta i landstingsval. De fokuseras till stor del på vårdfrågor och en del hoppas samla pensionärer. Det gäller alltså andra pensionärspartier än SPI.
   I Stockholms län är det Samverkans-partiet-Pensionärerna, Stoppa Dennis biltullar och Vårdpartiet.
   Vidare Sörmlands sjukvårdsparti, Pensionärspartiet i Östergötlands respektive Jönköpings län, Skåne läns sjukvårdsparti samt Skånes väl och i Skåne även Trygghetspartiet pensionärerna.
  
31 kommunpartier
   För att delta i kommunval har 31 nya partier registrerats. För detta krävs bara 50 namn.
   De är från Stockholms län:
   Haningepartiet, Drevvikenpartiet i Huddinge, Järfällapartiet, Nykvarnspartiet och Österåkerpartiet.
   Från övriga landet:
   Enköpingspartiet EKP, Eskilstunapartiet, Linköpingspartiet, Alvesta Alternativet, Framtidspartiet i Tingsryd, Kalmarpartiet, Folkets väl i Hässleholm, Hörbypartiet, Panter-partiet i Malmö, Partiet Regnbågen i Malmö, Ystadspartiet, AB Sverige i Halmstad, Kommunpartiet i Bengtsfors, Samverkanspartiet-Pensionärerna i Göteborg, Pensionärspartiet i Göteborg, Kommuninvånare i samverkan i Grums, Länsbytarpartiet i Heby, Västeråspartiet, Axel Ingmars lista-Avestapartiet, Folkrörelsen för Borlänges bästa, Norrlandspartiet i Örnsköldsvik, Folkets röst-Vox humana i Härjedalen, Folkviljan i Strömsunds kommun, Kalixpartiet, Luleåpartiet och S-alternativet i Pajala.