Statisk elektricitet en av flera tänkbara brandorsaker
BORÅS. De båda pyrotekniskt kunniga studenterna gick in till den källarskrubb där fyrverkerierna förvarades. Fem minuter senare började plötsligt svart rök att välla ut från lokalen.
   Vad utlöste branden? Statisk elektricitet är en av flera teorier som polisen arbetar med.
   Någon teknisk undersökning kunde polisen inte inleda på måndagen. Rasrisken i det helt utbrunna kårhuset i Borås bedömdes som alltför stor. Först under tisdagen räknar polisens tekniker med att kunna gå ned i källaren och undersöka lokalerna där branden startade och där de båda studenterna hittades döda.
  
Förhör med studenter
   Istället koncentrerade sig polisen på att förhöra så många som möjligt av de närmare 100 studenter som fanns i huset när branden bröt ut.
   En man vistades i ett rum intill det där branden började. Han höll på att förbereda det diskotek som skulle dra igång senare på kvällen.
   - Han har berättat hur de båda studenterna gick in mot fyrverkeriförrådet. Sedan dröjde det kanske fem minuter. Plötsligt kom en av dem utrusande. Bakom honom vällde det ut tjock, svart rök, säger polisens tekniske utredare Ingemar Jagesten.
   - Samtidigt började explosioner att höras. Discjockeyn lyckades ta sig upp för trapporna till gatuplanet och slå larm om vad som hänt.
   Ingen av de två andra studenterna i källarvåningen lyckades ta sig ut. De hittades båda döda nära fyrverkeriförrådet.
   De två var medlemmar i studentkårens pyrotekniska utskott. En av dem var till och med ställföreträdande föreståndare för det lager på upp till 200 kilo fyrverkerier som studenterna hade tillstånd att förvara i källarskrubben.
  
”Inga vildhjärnor”
   Medlemmarna i det pyrotekniska utskottet bedöms av polis och räddningstjänst som sansade och ansvarsfulla personer. På den som utses till föreståndare ställs särskilda krav på kunskap och erfarenhet.
   - De var inga vildhjärnor, säger brandingenjör Håkan Rönnqvist, ansvarig för tillståndsfrågor på räddningstjänsten i Borås.
   Under måndagens polisförhör med bland annat medlemmarna i det pyrotekniska utskottet kom det fram flera olika teorier om vad som kan ha utlöst branden.
   - Statisk elektricitet är en sådan teori som vi arbetar med. Men även andra tänkbara förklaringar har lanserats, säger kriminalinspektör Per-Olof Lindberg.
   - Ytterligare några intressanta personer återstår att höra.
   Polisen tror sig veta att de båda studenterna gick ned i källarförrådet för att hämta en elektrisk utlösningsanordning till det inomhusfyrverkeri som redan var riggat i matsalen på tredje våningen. Men vad som därutöver hände under de dunkla fem minuterna gick det på måndagen bara att spekulera om.
  
Björn Forsman/TT