Film om Palme-mordet väcker starka känslor
STOCKHOLM. Mordet på Olof Palme skildras inte trovärdigt i Kjell Sundvalls nya film.
   Det anser förre Palmeutredaren Ingemar Krusell.
   - Mordet kan inte ha gått till på det sätt det visas i filmen, säger han till TT.
   Regissören Kjell Sundvalls första långfilm efter succén Jägarna heter Sista kontraktet och bygger på en roman som kom ut i höstas och som skrivits av en anonym författare. Filmen visades på fredagen för medierna och särskilt inbjudna. Premiären sker 6 mars.
   Såväl boken som filmen har väckt starka känslor och stor uppmärksamhet för att de handlar om mordet på Sveriges förre statsminister.
   I boken pekas indirekt finansmannen Peter Wallenberg ut som anstiftare till mordet. I filmen får man veta att Palme mördas av en lejd norrman men frågan om vem som ytterst gav honom uppdraget lämnas obesvarad.
   - Filmen är spännande och intressant. Man har i intrigen vävt in vissa fakta, internationella spår, men handlingen har inget med det verkliga scenariot att göra, särskilt inte detaljerna i Gamla stan och på Sveavägen, säger Ingemar Krusell.
   - Det är mycket som inte stämmer med fakta i utredningen, men det kan man offra för att åstadkomma en underhållande film.
   Ingemar Krusell ger inom kort själv ut en bok om Palmemordet.
  
Vill beskriva Palmehatet
   Kjell Sundvall hävdar att han gjort en film som logiskt och trovärdigt skildrar en teori över hur mordet gick till.
   - Om jag visste sanningen skulle jag inte gjort filmen utan i stället gått till polisen, berättat vad jag visste och sedan hämtat ut belöningen på 50 miljoner kronor, säger han till TT.
   - Jag vill främst visa hur Sverige var i mitten av 1980-talet. Hatet mot Olof Palme var stort. Det rådde nästan lynchstämning mot honom. Många hade starka intressen av att ta livet av Palme.
   Sundvall tror att det blir ett stort ”ståhej” när filmen haft premiär.
   - Det blir säkert en het debatt om filmens innehåll och om det överhuvudtaget är lämpligt att göra en film om mordet, säger han.
   Kjell Sundvall har aldrig tvekat.
   - När jag läste manuskriptet kände jag direkt att jag ville göra filmen. Händelsen är så upprörande, förklarar han.
  
Mobbad statist
   Dramaten-skådespelaren Mikael Persbrandt spelar huvudrollen. Han är en ung polis som i hemlighet värvas till säkerhetspolisen. Där får han börja med att utreda ett rutinmässigt tips om en okänd man som illegalt tagit sig in i Sverige.
   Hans efterforskningar leder honom på spåren till en engelsman som planerar att mörda Sveriges statsminister.
   Olof Palme spelas av en statist - Bo Bertil Lundqvist. Han är till utseendet mycket lik Olof Palme och har själv känt av hatet mot Palme.
   - Jag trakasserades före mordet av allmänheten och sedan det blev känt att jag spelar Palme i filmen har jag även fått mina bildäck sönderskurna, berättar han för TT.
   På lördag är det exakt tolv år sedan Olof Palme sköts till döds på Sveavägen i Stockholm.
  
Kjell Rynhag/TT