Misstänkt pedofil på daghem häktad för övergrepp
BORÅS (TT). En manlig barnskötare vid ett daghem i Borås häktades på söndagen misstänkt för ett sexuellt övergrepp på en liten flicka.
   Mannen, som är i 40-årsåldern, greps på sin arbetsplats i torsdags, sedan flickans föräldrar slagit larm.
   - Föräldrarna har berättat att flickan uttryckt sig på ett sådant sätt att misstanke finns om att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp. Det handlar om misstanke om otillbörlig beröring, säger ställföreträdande kommundelschef Dag Forsström till TT.
   Föräldrarna vände sig med sina misstankar till daghemsföreståndaren, som i sin tur gjorde en anmälan till de sociala myndigheterna.
   - När anmälan kom in vägde vi den fram och tillbaka med experthjälp huruvida vi skulle göra en polisanmälan eller inte, och vi kom fram till att vi skulle göra det, säger Dag Forsström.
   Den misstänkte mannen hämtades in till förhör och anhölls. På söndagen häktades han av jourdomstolen i Alingsås. Han är på sannolika skäl misstänkt för sexuellt utnyttjande av underårig, ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse.
   Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Enligt Alingsåspolisen nekar mannen till brott.
   I samband med gripandet informerades barn och föräldrar på daghemmet. De sociala myndigheterna inrättade en krisjour.
   Men enligt Dag Forsström har det hittills inte kommit fram uppgifter som tyder på att barnskötaren förgripit sig på andra barn. Krisjouren har inte haft så mycket att göra.
   - Det är otroligt få samtal dit, jag tror att det bara har rört sig om två stycken. Jag vågar påstå att alla barnen på dagiset mår bra, säger han.


   Flera fall av sexövergrepp inom barnomsorgen
   Misstankarna mot barnskötaren i Borås är ytterligare ett fall i raden där män inom barnomsorgen misstänks för sexuella övergrepp.
   I höstas väckte avslöjandet av den så kallade dagispedofilen i Karlstad stor uppmärksamhet. Det privata daghemmet Glädjen tvingades till slut stänga sedan föräldrarna tappat förtroendet för föreståndaren på grund av hennes sätt att hantera misstankarna mot mannen.
   Den 28-årige barnskötaren fick sin dom för en och en halv månad sedan. Han fälldes för övergrepp mot minst sex barn, bland annat tre fall av grovt sexuellt utnyttjande. Domen blev sluten psykiatrisk vård.
   I våras dömdes en manlig barnskötare i Stockholm till åtta månaders fängelse för att ha utnyttjat en sexårig flicka på det daghem där han arbetade.
   Även detta fall blev mycket uppmärksammat. Bland andra Barnombudsmannen Louise Sylwander krävde att Sverige, liksom Norge, inför en spärr mot att personer som dömts för sex övergrepp mot barn skall kunna få anställning inom barnomsorgen.
   Solveig Paulsson fick regeringens uppdrag att utreda frågan och hon aviserade i höstas att hon kommer att lägga fram ett sådant förslag. Hon väntas lägga fram sin utredning under våren.
   Fallet i Stockholm ledde också till en debatt om mäns lämplighet inom barnomsorgen över huvud taget, sedan dagisföretaget Pysslingens ledning föreslagit att män inte skulle få arbeta ensamma med barnen.
   Förslaget drogs senare tillbaka. Men innan dess hann Kommunalarbetareförbundet reagera kraftigt och hota med att anmäla saken till Jämställdhetsombudsmannen.
   Misstankar om sexövergrepp på dagis riktas dock inte alltid mot män. Sedan dagispedofilen i Karlstad avslöjats i höstas kom det fram att en kvinnlig barnskötare i samma stad tvingats lämna sitt arbete efter att ha anklagats för övergrepp på en pojke.
   Händelsen inträffade för fyra år sedan och ledde aldrig till åtal eftersom bevisningen ansågs bristfällig.