Millennieskiftet kan ”utplåna” hela Thailand
BANGKOK. De problem som datorer över hela världen kommer att drabbas av i samband med sekelskiftet - obegripligt många nollor för datorerna - hotar att ”utplåna” hela Thailands befolkning, varnar experter i Bangkok.
   Alla som är födda efter förra sekelskiftet kommer att sluta existera i det thailändska inrikesdepartementets databas till följd av ”millenniebuggen” även kallad Y2K, rapporterar tidningen Nation som talat med oroliga tjänstemän och dataexperter.
   - Vi är inte så medvetna om Y2K som vi borde vara, tillstår vice premiärministern Suwit Khunkitty, tillika ordförande i Nationella informationsteknologikommittén.
   - Jag måste medge att alla verk och departement inte har uppmärksammats på problemet och därför ännu inte har vidtagit åtgärder för att avhjälpa det.
   Det är drygt 650 dagar kvar till tusenårsskiftet, och den tiden räcker inte, anser experter i Bangkok.
   För övrigt har det inte heller anslagits några pengar för att mota Y2K i grind.
   Den högsta dator- och elektronikmyndigheten i Thailand medger att ett enormt jobb väntar och att alla departement kommer att få försöka bedöma de problem som Y2K kommer att åsamka dem.
   Utöver folkbokföringen riskerar exempelvis polisens brottsregister att bli utsuddat.
   Det blir med andra ord automatisk amnesti för tusentals thailändska brottslingar, om ingenting görs för att avhjälpa problemet. Finansdepartementets register över banktransaktioner är också i riskzonen. (TT-AFP)