Aftonbladet  
Aftonbladet nyheter  

Torsdag 5 februari 1998

– Smugglarliga bakom mordet

KRIGSFÖRBRYTAREN ARKAN Den ökände krigsförbrytaren Zaljko ”Arkan” Raznjatovic var barndomskamrat med den mördade Dragan Joskovic och tros nu leda cigarettsmugglingen till Sverige.
Foto: AP

Polisens teori: Det kan vara en uppgörelse i cigarettkriget
En stulen cigarettlast, värd flera miljoner kronor, kan vara motivet bakom mordet på Dragan Joksovic.
  I cigarettkriget, som inleddes i somras, har flera andra personer utsatts för mordattacker.

  För en tid sedan försvann en stor last cigaretter som smugglats till Sverige. Det var samtidigt inledningen till cigarettkriget i den undre världen i Stockholm.
  Flera personer inom den så kallade jugoslavmaffian har efter cigarettstölden utsatts för vapenattacker.
Den 5 augusti förra året besköts en 24-årig känd brottsling i Masmo söder om Stockholm med tio skott. Mannen överlevde trots att fyra skott träffade i ryggen.
  Vittnen såg en förklädd man lämna platsen kort efteråt.
Den 8 augusti gjordes ett mordförsök med en bilbomb mot en 27-årig kriminellt belastad man. Mannens Mercedes exploderade när han körde på Frösundaleden utanför Stockholm.
Slutet av januari i år. En av de ledande inom den så kallade jugoslavmaffian utsattes för två mordförsk. Mannen undkom.

Attackerna misstänks ha koppling till Dragan
  Både hos polisen och i den undre världen har det under en längre tid funnits uppgifter om att attackerna har kopplingar till de två barndomsvännerna; den ökände krigsförbrytaren Zeljko ”Arkan” Raznjatovic och den nu mördade Dragan Joksovic.
  Arkan vistades i Sverige under flera år i slutet på 70-talet. Här gjorde han sig skyldig till flera grova brott, bland annat ett bankrån där efterföljande poliser besköts.
  Arkan flydde från Sverige. Han blev sedan ökänd, och mycket fruktad, under kriget i det tidigare Jugoslavien där han ledde en egen privatarmé ”De serbiska tigrarna”.
  Hans armé anklagas för att under det långa kriget ha utfört massakrer på tusentals människor.
  Genom den maktposition som De serbiska tigrarna gav Arkan byggde han upp enorm förmögenhet. Främst genom att smuggla olja, sprit och cigaretter.
  Arkan ska också ha sett möjligheterna att tjäna stora pengar när den svenska regeringen höjde tobaksskatten genom att smuggla cigaretter från det forna Jugoslavien till Sverige.
  – Det där är uppgifter som finns i den här världen, säger polisinspektör Kenneth Wiman, expert på jugoslavmaffian i Stockholm.

Cigaretterna ska ha sålts på restauranger
  I Sverige fanns också Arkans barndomsvän, Dragan Joksovic med ett stort kontaktnät i Sveriges och främst Stockholms restaurangvärld.
  Olika uppgifter säger att smuggelcigaretterna från Jugoslavien i huvudsak skulle ha prånglats ut via restauranger.
  – De som organiserade smugglingen har, enligt våra uppgifter, själv aldrig befattat sig med cigaretterna. De skulle i så fall ha anlitat några underhuggare ur den så kallade jugoslavmaffian, säger en polisman.
  Det är också dessa underhuggare som ska ha stulit den aktuella cigarettlasten.
  När lasten stals hotade Arkan att slå tillbaka. Detta ska ha gjort personerna bakom stölden så rädda att de lämnat över hela förjänsten, flera miljoner kronor, till Arkan.

Joskovic har aldrig delgetts misstanke
  Men den ursprunglige mottagaren av cigaretterna i Sverige blev helt utan vinst.
  Därför utsattes personerna bakom stölden för attacker – som hämnd.
  – Teorin är att dessa personer slog till mot Dragan Joksovic för att klara sig själva, säger en poliskälla till Aftonbladet.
  Dragan Joksovic har aldrig delgetts misstanke om smuggling eller dömts för något sådant brott.

Smugglingen har ökat drastiskt
Cigarettsmugglingen till Sverfige har ökat lavinartat de senaste månaderna.
  Handeln omsätter miljontals kronor.
  Och ofta står cigaretterna helt öppet i svenska förråd.
  Smugglingen har ökat 600 procent de senaste två åren. Samtidigt har tobaksförsäljningen minskat med en fjärdedel. I vissa delar av Skåne med mer än hälften.
  Orsaken är att tobaksskatten chockhöjdes med 30 procent den 1 augusti. Nu kostar ett paket Blend 43:50 och ett paket Prince 44 kronor.
  Därför finns en enorm marknad för cigarettsmugglare. De går till väga på två sätt.
  Dels förs miljontals cigaretter in från forna Jugoslavien och andra öststater. De göms under beteckningar som torkade plommon och äpplen.
  Smugglarna kan också lura staten genom att strunta i att betala skatt. Cigaretterna förs in i Sverige och förvaras i ett skatteupplag. Smugglarna påstår att de ska fraktas vidare utomlands. Ofta visar de upp falska fraktordrar. I själva verket säljs de oskattade i Sverige.
  Enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Tobaks- och servicehandelns riksförbund köper 400 000 svenskar smuggelcigaretter.
  Det motsvarar en femtedel av rökarna. Den typiske köparen av smuggelcigaretter är en kvinna som bor i en storstad.
Christofer Fager
Misstänkte mördaren grips
Han var kung i krogvärlden
-Det var en avrättning