Polismorden i Helsingfors: Christensen erkänner mord - ”men första skottet gick i misstag”
HELSINGFORS. Dansken Steen Viktor Christensen erkände på måndagen att det var han som i oktober i fjol mördade två poliser i centrum av Helsingfors. Däremot förnekar han att han skulle vara så rå och kallblodig som polisen och åklagaren påstår.
   Christensen hävdade flera gånger att det första skottet gick av i misstag. Sedan greps han av panik och avlossade ytterligare fyra skott. Christensen åtalas nu för två mord, grovt rån och olaga vapeninnehav.
   Det var en blek men samlad Christensen som ställdes inför tingsrätten i Helsingfors och han kommer att ge sin egen version då rättegången fortsätter på tisdagen. Christensen har valt att själv sköta sitt försvar och han erkände sig omedelbart skyldig till alla åtal samt sade sig vara beredd att ta sitt straff.
   Han ville dock inte riktigt godkänna den beskrivning av honom som åklagaren kom med. Han blev till och med lite arg över att åklagaren gör honom till en rå och kallsinnig spelartyp som behövde mera pengar för att fortsätta sitt spelande.
   - Det här stämmer inte. Jag låg fyra dagar efter med hotellhyran och behövde pengar för det. Jag tänkte betala hotellet och sedan åka hem till Danmark och ta mitt straff, sade han.
  
Batman-rånaren
   - Jag är den enda som vet hur allt gick till. Jag har erkänt två mord och vet vilket straff som väntar, fortsatte han och betonade att han inte haft för avsikt att skjuta. Han blev dock panikslagen och så gick det som det gick.
   33-årige Christensen är i Danmark känd som Batman-rånaren. Han har avtjänat långa fängelsestraff för flera bankrån och våldtäkter, men aldrig tidigare gjort sig skyldig till mord.
   Det var efter ett hotellrån den 22 oktober i fjol som Christensen stötte på en polispatrull några kvarter från hotellet. Han förstod då att han skulle åka fast och drog fram sitt vapen och kommenderade de två poliserna, äldre konstapel Antero Palo och överkonstapel Eero Holsti, att lägga sig ner på marken med ansiktet neråt.
  
Skott i huvudet
   Då Palo hade lagt sig ner sköt Christensen ett skott från mycket nära håll rakt i bakhuvudet, ett skott som Christensen påstår var ett vådaskott, vilket åklagaren anser inte stämmer. Det vapen som Christensen använde, en F B Radom-militärpistol, är inte känd för att gå av i misstag.
   Holsti hade inte hunnit lägga sig helt ner då Christensen avlossade ett skott i ryggen på honom. Därefter sköt han ännu ett skott från nära håll i bakhuvudet samt ytterligare två skott som inte träffade poliserna.
  
Kom från Sverige
   Christensen säger själv att han inte har någon minnesbild av de tre sista skotten.
   Christensen kom till Finland via Sverige den 9 september efter att ha rymt från en fängelsepermission i Danmark. Då Christensen kom till Finland hade han 50 000 danska kronor och mordvapnet med sig. När pengarna tog slut beslöt han råna hotell Palace och kom över 6 690 mark.
   Rättegången fortsätter på tisdagen och sedan väntas det ta åtminstone två veckor innan domen kommer. Om rätten däremot anser att det behövs en sinnesundersökning så kommer domslutet först om ungefär två månader.
   Dödsskjutningar av poliser är ovanliga i Finland. Sedan andra världskriget har totalt 36 poliser dödats i tjänst, många av dem i olyckor. I Helsingfors hade inte en enda polis skjutits på 30 år.
  
Kjell Hägglund/TT