Antirasistiska tidningen Expo läggs ner
STOCKHOLM. Den antirasistiska tidningen Expo har gjort sitt sista nummer.
   För att undvika konkurs läggs tidningsproduktionen ner.
   - Otroligt tråkigt, men vi har inget val, säger chefredaktör Jenny Larsson.
   I över tre år har tidningen Expo på helt ideell basis arbetat med att belysa extremhögern i Sverige och internationellt. Under tiden har man byggt upp ett av Europas största arkiv över extrema högergrupper.
   Pengarna till verksamheten har kommit från att sälja research och information till massmedierna, prenumerationer, samt donationer från privatpersoner.
   Men nu räcker inte pengarna längre.
   - Vår revisor sa att vi är nära konkurs, säger chefredaktören Jenny Larsson bedrövat till TT på fredagen.
  
Utbrända av nattjobb
   Hon har tillsammans med ett knappt dussin ideellt arbetande journalister kämpat med att driva tidningen vidare på nätter och helger. Försörjning har de skaffat sig genom andra arbeten dagtid.
   - Vi har känt att vi har nått en gräns nu i höst. Vi kan inte producera en tidning med den kvalitet som krävs - på nätterna. Det håller inte i längden. Efter tre år känner vi oss ganska utbrända.
   - Vi behöver anställningar för att kunna fortsätta. Men främsta skälet är att vi inte har råd att trycka en tidning längre, säger Jenny Larsson.
  
Bristande ekonomiskt stöd
   För att driva tidningen vidare under professionella former krävs mellan en och två miljoner kronor, menar hon, och uttrycker samtidigt bitterhet över bristande stöd från offentliga institutioner.
   - Vi sökte 750 000 kronor från Kulturtidsskriftsrådet men fick bara 30 000. Det kändes som ett hån. Betydligt smalare tidningar än vår får bidrag på 200 000.
   - Alla är rörande överens om att Expo behövs, men ingen vill betala för att den ska finnas kvar, säger Jenny Larsson.
   Den viktiga research- och arkivavdelningen lever dock vidare. Företaget undviker genom nedläggningen av tidningen att dra på sig skulder, och kan därför fortsätta det ideella arbetet med informationsinsamlingen.
   - Vi ska försöka hålla det uppdaterat och fortsätta sälja information, säger Jenny Larsson.
  
Tidningssverige ställde upp
   Även om Expo och dess personal flera gånger hotats påpekar Jenny Larsson att detta inte på något vis varit en bidragande orsak till nedläggningen.
   - Hade det varit det skulle vi lagt ner direkt, säger hon.
   Bland annat uppmanade 1996 den så kallade Nationella Alliansen landets extrema högerkrafter att göra allt för att stoppa tidningen. En aktion som till sist slog tillbaka mot upphovsmännen, då Tidningssverige ställde sig upp till tidningens försvar.
   Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, och Svenska Dagbladet ställde då upp och publicerade material från en stoppad upplaga av Expo.
  
Karl Vicktor Olsson/TT