Get överlevde kast från kyrktorn
MANGANESES DE LA POLVOROSA (AP) Geten Loreley klarade kastet från kyrktornet och landade till allmänt jubel på marken med benen spretande åt alla håll. Hon bars iväg till synes oskadd av det 15 meter höga fallet.
   Den årliga gestkastningscermonin var överstökad på bara några sekunder. Traditionen har visat sig betydligt mer seglivad än protesterna som den väckt i djurskyddskretsar. Protesterna nådde sin kulmen för några år sedan, men har numera ebbat ut.
   Omkring 2.000 människor väntade på lördagen i den stränga vinterkylan i över en timme då den svart-vita geten till sist bars fram. "Ge oss geten, ge oss geten" ropade folkmassan.
   År 1992 då protesterna var som intensivast nåddes en kompromiss mellan djurvännerna och byborna. Geten kastades inte ut från kyrktornet utan sänktes ned till marken i ett rep. Cermonin slutade ändå i bråk och journalisterna som bevakade händelsen jagades iväg från byn.
   Ett tillfälligt förbud liksom repkompromissen avskaffades sedan.
   Traditionens ursprung är oklar, men enligt en sägen var det en gång en präst som gav bort getmjölk till de fattiga. En dag ramlade geten ned från tornet men den fångades i fallet av byborna som spänt ut en filt.