Britterna slutar släppa ut mentalt sjuka
LONDON (TT-AFP). Det ska bli slut på utskrivningarna av mentalt sjuka människor. Den brittiska regeringen måste avbryta denna omstridda sjukvårdspolitik, sade hälsovårdsminister Frank Dobson på lördagen i en tidningsintervju.
   ”Vård-i-samhälletprogrammet” som den konservativa regeringen införde 1990 misslyckades och vållade många oskyldigas död, säger Dobson i Daily Telegraph. Många hävdar att öppenvårdsprincipen bara infördes för att spara pengar.
   Svårt psykiskt störda patienter måste förvaras i säkerhet för att skydda allmänheten, anser Dobson. Det innebär att människor som i dag lever utan övervakning hamnar i institutionsvård.
   Trycket på förändring av vårdpolitiken har vuxit under intryck av flera uppseendeväckande händelse, till exempel när en schizofren man knivhögg Jonathan Zito till döds vid ett oprovocerat angrepp 1992. En färsk rapport visar att ett mord varannan vecka begås av brittiska mentalpatienter och att årlige n begår omkring 1 000 psykiskt sjuka självmord. Antalet vårdplatser för mentalpatienter har sedan 1960 minskat från 150 000 till 37 000 i år.