Känd TV-kritiker sparkad av Mats Svegfors
STOCKHOLM. Svenska Dagbladets TV-kritiker Kerstin Hallert har fått sparken från tidningen.
   För att hon kritiserat ägaren Peter Wallenberg, hävdar hon själv.
   För att hon inte duger som journalist, säger chefredaktör Mats Svegfors.
   - Skälet till att jag säger upp Kerstin Hallert är att hon inte når upp till den journalistiska kvalitet som jag kräver i tidningen, säger Mats Svegfors om det avsked som drabbade tidningens kända TV-kritiker på torsdagen, efter 27 år som anställd och frilansmedarbetare.
   Kerstin Hallerts version är en annan.
   Hon menar att Mats Svegfors vikit sig för påtryckningar från SvD:s huvudägare, Peter Wallenberg, sedan hon skrivit en kritisk krönika om finansdynastins nuvarande överhuvud.
   Krönikan handlade om ett uttalande från Wallenberg i Folke Rydéns program om Björn Borg. Wallenberg menade i programmet att tennisstjärnan varit alltför intresserad av pengar.
   ”Ska han säga, som är uppvuxen i pengar”, var Hallerts replik.
   - Jag sade upp Kerstin Hallert per brev redan 14 oktober förra året, säger Mats Svegfors till TT. Och det gör jag ju inte med anledning av något hon skriver i januari följande år.
   Han menar att Hallert tvärtom skrivit sin krönika för att försätta honom i en utpressningssituation.
   - Det är ju i och för sig oacceptabelt, säger Mats Svegfors. Det har gjort att jag förlorat allt förtroende för henne.
   Kerstin Hallert säger dock att brevet hon fick 14 oktober gällde en omförhandling av hennes frilanskontrakt.
   - Det var aldrig tal om uppsägning. Det är lögn och förbannad dikt att jag skulle vetat om det här i förväg.
   - Han har använt den här krönikan för att bli av med mig. Och man får gärna bli av med en gammal kärring, men man kan göra det på ett snyggare sätt än att hänvisa till att ”såhär skriver man inte om tidningens ägare”.
   - Han säger att han inte kan ta det publicistiska ansvaret för vad jag skriver, som om jag gjort något verkligt förfärligt. Det är det som stör mig mest.
   - Jag står för varje ord i den krönikan, och om han tycker det är förfärligt slår det mer tillbaka på honom, säger Kerstin Hallert.
   - Jag gör mitt jobb, och sen får han en påringning av Wallenberg och det gör honom urförbannad. Det är en chefredaktörs uppgift att ta sina journalister i försvar inför sådana påhopp.
  
Karl Vicktor Olsson/TT


Foto: PER BJÖRN