Paula Jones tvingar president Clinton till rättssalen
NEW YORK. Det är ett möte som president Bill Clinton helst vill slippa.
   Men han har svårt att undvika att konfronteras med Paula Jones. Hon påstår att hon blivit sexuellt trakasserad av Clinton då han var guvernör för den amerikanska delstaten Arkansas.
   Och Paula Jones kan komma till rättssalen där Clinton lovat att lämna en edsvuren redogörelse under lördagen.
   Både presidenten själv och Paula Jones advokater markerar nu också att en förlikning inte är aktuell. Och därmed skulle den utdragna historien, som enligt Paula Jones började på ett hotellrum i Arkansas i maj 1991, avgöras i rätten.
  
Visuellt bevis
   I det senaste utspelet kräver Paula Jones runt 16 miljoner kronor i skadestånd samt en offentlig ursäkt från presidenten. Paula Jones, som arbetade för Clinton i Arkansas, anklagar honom för att ha dragit ned sina byxor och bett om en sexuell tjänst. För att öka trovärdigheten, eller möjligen dramatiken, påstår Jones att hon kan karakterisera ett särdrag på Clintons könsorgan.
   Clinton hävdar att han aldrig träffat Paula Jones, eller att han åtminstone inte kan minnas mötet.
   Clinton klarade av en annan utomäktenskaplig storm under tiden som presidentkandidat. Han erkände då sina kontakter med Gennifer Flowers, ångrade allt och överlevde politiskt.
  
Följdes av tystnad
   När Paula Jones först trädde fram med sina anklagelser ignorerades hon både av massmedier och av presidentens medarbetare. Uppbackad av en republikansk lobbygrupp fortsatte hon dock att framföra sina anklagelser. Och för knappt två år sedan blev hennes fall plötsligt uppmärksammat när tidningar berättade hennes historia.
   Anklagelserna fick också både politiskt och rättsligt intresse då en president haft en slags outtalad immunitet under sin tid i Vita Huset. I en uppmärksammad markering konstaterade högsta domstolen att en president kan stå till svars för sina gärningar redan under presidentperioden. Clintons advokater hade hoppats att skjuta fram en rättegång till dess han lämnat presidentposten för att minska de politiska skadorna.
  
Förlikning sprack
   Paula Jones och Clinton var dock nära en uppgörelse utanför domstolen för ett par år sedan. Men när en av Clintons medarbetare offentligt smutskastade Jones, drog hon tillbaka sitt erbjudande om förlikning. Hon hävdar också att de amerikanska skattemyndigheterna granskar hennes ekonomi på order från Vita Huset. Det förnekas av Clintons stab.
   Paula Jones advokater hävdar också att den höjda skadeståndskravet är för att täcka hennes kostnader för rättsligt hjälp. Clintons medarbetare insinuerar att hon söker uppståndelsen kring en rättegång, då hon kan sälja fler böcker och filmrättigheter efteråt.
   Rättegången är planerad att börja den 26 maj.
  
Grim Berglund/TT