Ett och ett halvt års fängelse för Sölve Conradsson
MOTALA (TT). Den förre s-politikern och näringslivskonsulenten i Motala, Sölve Conradsson, dömdes på onsdagen av tingsrätten till fängelse i ett år och sex månader för grov trolöshet mot huvudman.
   Conradsson har använt allmänna medel för privat bruk på ett ovanligt fräckt sätt, skriver Motala tingsrätt i sin dom.
   Han ska betala ett skadestånd till kommunen på drygt 600 000 kronor. Dessutom ska han, tillsammans med övriga dömda, betala 187 000 kronor till Motala kommun.
   Kommunen får nu närmare en miljon kronor, men hade begärt 1,2 miljoner.
   - Det är för tidigt att säga hur kommunen ska ställa sig till detta, säger Johan Andersson, kommunstyrelsens nuvarande ordförande.
   - Det som hänt i Motala får vi leva med i all framtid. Men visst känner vi en lättnad i dag.
  
Sex fälls, två frikänns
   Av de åtta åtalade i Motalahärvan, som handlat om resor, krogbesök och privatinköp på skattebetalarnas bekostnad, fälls sex personer.
   Håkan Carlsson, tidigare kommunens högsta politiker (s), döms till fyra månaders fängelse för trolöshet mot huvudman.
   Maths Andersson, tidigare fp-politiker, och Leif Cederqvist, tidigare s-politiker, döms till villkorlig dom och dagsböter, också för trolöshet.
   Den förre s-politikern Bertil Thorén döms till dagsböter för trolöshet mot huvudman. Han frikänns på en åtalspunkt.
   Östen Skoglund, tidigare Motalas högste tjänsteman, döms till villkorlig dom och dagsböter för trolöshet. Han frikänns på två punkter.
   De som frikänns är Bengt-Åke Karlsson, tidigare c-politiker, och en företagare i restaurangbranschen.
  
Dömd på 37 åtalspunkter
   Conradsson döms, av en enig tingsrätt, på 37 av de 39 åtalspunkter som gällde honom. Han frikänns alltså på två punkter. Det gäller en överföring av pengar från kommunen till Motalaföretag i samverkan, MFS. Där anser domstolen att kommunen fortfarande hade rätten till pengarna och därför inte lidit någon skada.
   Den andra punkten handlar om en fordran som kommunen hade på ett företag. Conradsson föreslog att skulden kunde regleras genom att pengarna skickades till Motala stadshotell. Tingsrätten godtar förklaringen från Stadshotellet att man använde pengarna till att betala de restaurangbesök som kommunen var skyldig för.
   Conradssons offentlige försvarare, advokat Göran Jansén, är förvånad över tingsrättens dom.
  
”Han bör överklaga”
   - Jag trodde inte det var möjligt att döma honom på så många åtalspunkter och till ett så hårt straff. Jag ska rekommendera honom att överklaga, säger Göran Jansén till TT.
   Motala tingsrätt skriver i den 240 sidor långa domen att de dömda har missbrukat det förtroende de fått genom att låta kommunen betala privata kostnader. Man konstaterar att den skada de vållat inte enbart kan mätas i pengar. ”Det brottsliga förfarandet har på olika sätt medfört negativa konsekvenser för Motala kommun och kanske även i någon mån rubbat allmänhetens förtroende för samhällets politiker”, säger man.
   Tingsrätten anser att några av brotten är särskilt allvarliga. Det gäller överföringen av drygt 140 000 kronor från Motalaföretag i samverkan, MFS, till Conradssons privata konto. Det gäller också hans privata semesterresor till Teneriffa och Portugal med sju respektive åtta anhöriga.
   När det gäller straffet tar rätten hänsyn till att Conradsson fått lämna sin tjänst och den massmediala uppmärksamheten kring hans brottslighet.
   Rätten anser att Håkan Carlsson har ett nästan lika stort ansvar som Conradsson för många av de oegentligheter som förekommit vid näringslivsutskottets resor.
  
Annika Hansson/TT

MOTALASKANDALEN: SEX DÖMDA - EN BELÖNAD
   För drygt två år sedan spräckte Motala Tidning bubblan kring det ljuva livet för pamparna i Motala kommun. Efter det var inget sig likt.
   Huvuden rullade, politiker åtalades. Det hölls räfst och rättarting.
   Motala blev en symbol, för allt som gått fel med förtroenden mellan det politiska etablissemanget och väljarna. Tidningens avslöjanden i oktober 1995 handlade om hur skattepengar gått till privatresor, middagar och shoppingrundor.
   Sex politiker tvingades avgå. Kommundirektören fick sluta. Reportern Britt-Marie Citron på Motala Tidning däremot, fick Stora journalistpriset.
   Det var hon som skrev artikel efter artikel om fifflet och oegentligheterna, sedan hennes chef fått en ovanligt frikostig middagsinbjudan från kommunen och satt Citron att kolla plastkortsräkningar och andra spår efter det kommunala nöjeslivet. Med hjälp av en revisor hittade hon mycket av det som politikerna nu dömts för.