Handikappade föräldrar får tillbaka vårdnad om barn
SUNDSVALL. Socialnämnden ville att de handikappade föräldrarnas två barn skulle tvångsomhändertas på grund av bristande omsorg. Länsrätten sade ja till tvångsvård.
   Men kammarrätten upphäver nu beslutet och ger föräldrarna tillbaka rätten till vårdnad om barnen.
   I flera års tid har familjen i Västernorrland utretts av socialtjänsten och stora resurser satts in för att hjälpa de handikappade föräldrarna att klara det dagliga livet med sina två barn, varav det ena är handikappat. På senare år har socialtjänsten velat sätta in tvångsåtgärder för ”barnens bästa” eftersom de frivilliga resurserna inte ansetts räcka till. I våras sade länsrätten ja till att barnen skulle tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga, LVU.
  
”För duktig för sin ålder”
   Grunden för tvångsvården är en rapport från ett utredningshem där familjen vistades i sex veckor. Enligt utredningen lider den sjuåriga dottern, som inte är handikappad, av en beteendestörning. Hon är för ”duktig för sin ålder” och ”tar på sig saker som hon inte klarar av som att baka och klä sig”. ”Hon kommer att bli en tjej som gör som hon vill”. Den fyraåriga pojken, som har Downs syndrom, lider brist på tillsyn och har ibland ”glömts bort och fått strosa omkring i huset ensam”. De utredande socialpedagogerna drog slutsatsen att den bristande omsorgen främst beror på psykologiska blockeringar och fysiska handikapp hos föräldrarna. Men modern, som har nedsatt hörsel och rörlighet i armarna, och fadern, som har en CP-skada med spastisk tetraplegi som gör att han har svårt att gå, överklagade. De får nu tillbaka rätten till vårdnad om sina barn av kammarrätten.
  
Bristande utredning
   Rätten delar den uppfattning som psykologisk expertis och Socialstyrelsen har om utredningshemmets rapport. Utredningen är fragmentarisk, osystematisk och öppen för alternativ tolkning. Bristerna är så omfattande att rapporten inte kan ligga till grund för ett omhändertagande enligt LVU. Det saknas en psykologisk, psykiatrisk och socialkurativ utredning av både föräldrarna och barnens psykiska och sociala situation. Kammarrätten fastslår vidare att det inte finns några belägg på påståendena om brister i omsorgen om barnen. Inte heller att fortsatt vårdnad hos föräldrarna skulle innebära en ”påtaglig risk” för att barnens hälsa och utveckling skadas. Tvärtom tyder en samlad bedömning på att den handikappade pojken utvecklas väl och flickan beter sig på ett för åldern normalt sätt.
  
Marie Gustafsson/TT